donderdag, 16. november 2023 - 15:56 Update: 17-11-2023 11:15

Acht aanhoudingen in groot internationaal onderzoek naar plofkraken in Duitsland

Foto van leden arrestatieteam
Foto: Politie
Haarlem

In een groot gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn woensdag 15 november acht personen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere plofkraken op geldautomaten in Duitsland. De Duitse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd. Bij doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden heeft de politie diverse spullen waaronder contant geld en luxe goederen in beslag genomen. In een woning in Amstelveen werden explosieven aangetroffen. Deze zijn veiliggesteld en vernietigd. Vijf woningen werden ontruimd.

De aanhoudingen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie en Europol. De recherche van politie-eenheid Noord-Holland doet samen met politie Osnabrück al maandenlang onderzoek naar plofkraken op geldautomaten in de Duitse deelstaat Nedersaksen en andere deelstaten. Dit resulteerde in de aanhoudingen van zeven mannen en één vrouw in de leeftijd van 19 tot en met 27 jaar uit Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam. Een 23-jarige vrouw wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld. 

Doorzoekingen

Op 22 locaties hebben woensdag 15 november doorzoekingen plaatsgevonden. Hier waren zowel de Nederlandse als Duitse politie bij aanwezig. Bij de doorzoekingen zijn diverse spullen in beslag genomen, waaronder zeer grote hoeveelheden contant geld en luxe goederen zoals horloges en juwelen. De acht verdachten zitten vast. Zij zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De politie doet dan ook geen verdere mededelingen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.  

Plofkraken in Duitsland vaak gepleegd door Nederlanders

De Nederlandse politie werkt intensief samen met de Duitse politie aan het opsporen van personen die geldautomaten opblazen in Duitsland. Door extra veiligheidsmaatregelen en het weghalen van geldautomaten in Nederland, hebben de verdachten hun werkterrein naar het buitenland verlegd. Het aantal plofkraken op geldautomaten in Duitsland neemt toe. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van deze plofkraken wordt gepleegd door daders uit Nederland.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: