zondag, 16. juni 2024 - 18:51

Zr.Ms. Karel Doorman behandelt eerste gewonde aan boord in Rode Zee

Behandeling gewonde
Foto: Defensie

Zr.Ms. Karel Doorman heeft tijdens de missie in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door 2 raketten werd geraakt. Het slachtoffer is vandaag in Djibouti aan land gebracht voor verdere behandeling.

De Karel Doorman kwam donderdag in actie, nadat het schip een noodbericht kreeg van het koopvaardijschip. Dat werd aangevallen in een gebied waar Houthi-rebellen actief zijn. Na de raketaanval brak brand uit aan boord. Hierbij raakte het slachtoffer gewond.

Het logistiek ondersteuningsschip beschikt onder meer over een hospitaal en bijbehorende medische staf, speciaal voor dit soort gevallen. De USS Philippine Sea heeft Zr.Ms. Karel Doorman vervolgens naar Djibouti begeleid.

Behandelen van gewonden is een van de belangrijke taken van Zr.Ms. Karel Doorman in de Rode Zee. Het schip is er actief voor de Europese missie Aspides.

Het voorziet er partnerschepen verder ook onder meer van brandstof. Aspides heeft als doel het bevorderen van vrije doorvaart en bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee.