zondag, 13. november 2016 - 16:59 Update: 14-11-2016 17:39

'Supermaan' maandagavond aan de hemel

 Zie de 'Supermaan' schijnt door de bomen
Foto: Archief EHF
 Zie de 'Supermaan' schijnt door de bomen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Voor de liefhebbers is het maandagavond het moment om de maan aan de hemel 'even op te zoeken'.

Maandagmiddag om precies 12.21 uur staan de aarde en de maan namelijk het meest dicht bij elkaar. Omdat dit overdag is en de maan niet te zien is met het blote oog is de maandagavond het beste moment om te kijken of foto's te maken. 

Elips

Doordat de maan niet in een mooi ronde cirkel rond de aarde draait maar in een elips staat hij dus soms het meest ver weg van de aarde en soms het meest dichtbij. Bijkomend voordeel nu is dat het ook nog eens volle maan is dus is het effect ook het grootst. De maan is voor het oog 14% groter en het licht dat door de maan naar de aarde wordt weerkaatst is ongeveer 30% feller. De term 'Supermaan' is dan ook logisch. 

Het moment dat het volle maan is en hij ook het meest dichtbij de aarde staat gebeurt niet zo vaak. De laatste keer dat dit voorkwam was op 26 januari 1948. Wanneer je nu het moment mist dan zul je moeten wachten tot de volgende keer en dat is pas weer op 25 november 2034. Ik zou dus maar even kijken als ik jou was. Zie de Supermaan schijnt door de bomen. 

Categorie: