maandag, 8. mei 2017 - 13:12 Update: 08-05-2017 13:33

Topwetenschappers krijgen 100 miljoen voor baanbrekend onderzoek

Topwetenschappers krijgen 100 miljoen voor baanbrekend onderzoek
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er wordt voor een totaalbedrag van ruim 112 miljoen euro beschikbaar gesteld aan nieuwe baanbrekende onderzoeken. Dit meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag.

Bussemaker

'Zes onderzoeksteams van topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten gaan met het geld de komende jaren samen excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s opzetten. Minister Bussemaker stelt voor ieder programma 18,8 miljoen euro beschikbaar, in totaal 112,8 miljoen euro', aldus NWO.

Regeneratieve geneeskunde

De gehonoreerde programma’s betreffen onderzoek op het terrein van de regeneratieve geneeskunde die gebruik maakt van het zelfherstellende vermogen van het lichaam om zieke of beschadigde weefsels en organen te genezen. 

Quantumcomputer en -netwerken

Verder gaat het om onderzoeken op het terrein van quantumcomputers en quantumnetwerken, het bouwen van een kunstmatige biologische cel, onderzoek aan de hand van de Grieks-Romeinse oudheid, onderzoek naar het ontstaan, de ontwikkeling en de kenmerken van duurzame samenwerking en het ontwikkelen van miniatuur organen op microchips voor onderzoek naar specifieke ziektes.

Universitair onderzoek op topniveau

Met de financiering kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en samenwerkingen op het hoogste wetenschappelijke niveau aangaan.

'Zwaartekracht'

De bijdrage is onderdeel van het programma Zwaartekracht, gefinancierd door het ministerie van OCW. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) selecteert in opdracht van OCW de onderzoeksgroepen. Hierin werken wetenschappers van verschillende universiteiten samen om excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op te zetten. De vorige toekenningen waren in 2013.

'Doorbraken forceren'

Minister Bussemaker benadrukt het belang van fundamenteel onderzoek: ‘Hiermee stimuleren wij door nieuwsgierigheid gedreven vrij en onafhankelijk onderzoek, van groot belang om doorbraken te kunnen forceren. Goed dat er deze keer ook onderzoeken binnen de geestes- en sociale wetenschappen gehonoreerd zijn.’

Bussemaker laat ook weten enthousiast te zijn over de diversiteit van mannen en vrouwen binnen de consortia: ‘Diversiteit binnen de wetenschap is belangrijk. Vier van de zes hoofdaanvragers zijn vrouwen. En een groot deel van de onderzoekers binnen de consortia zijn vrouwen. Dat was in de eerdere rondes niet het geval.’

Selectieprocedure

NWO ontving 37 aanvragen voor financiering binnen Zwaartekracht. De beoordeling, onderlinge vergelijking en selectie was in handen van deskundige referenten en een internationale onafhankelijke commissie van wetenschappers met een brede kennis van wetenschappelijke ontwikkelingen en ervaring met grote wetenschappelijke onderzoeksgroepen.