zaterdag, 14. maart 2020 - 9:46 Update: 14-03-2020 15:03

Erasmus MC en Universiteit Utrecht vinden antilichaam tegen coronavirus

laboratorium-reageerbuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam/Utrecht

Het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht hebben een wereldprimeur in handen. Zij hebben een werkzaam antilichaam gevonden tegen COVID-19. Dit melden het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht in het Erasmus Magazine. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers onder leiding van hoogleraar Frank Grosveld ligt voor beoordeling klaar bij het toonaangevende vaktijdschrift Nature.

Antilichaam tegen SARS2

De publicatie staat al online op BioRxiv, een website waarop biologen hun onderzoek kunnen publiceren voordat het beoordeeld is door het vaktijdschrift Nature, en daar valt in de samenvatting te lezen dat het gaat om een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie van het coronavirus veroorzaakt (COVID-19). Het antilichaam kan helpen bij de opsporing en preventie van deze vorm van corona-infectie. 

Nog niet op mensen getest

Het antilichaam moet nog wel op mensen getest worden en dat kan nog maanden duren. Als alles goed gaat kan de vondst leiden tot een medicijn dat over een paar maanden op de markt kan worden gebracht.

Geen vaccin

Het medicijn kan alleen patiënten die ziek zijn geworden door het coronavirus helpen om weer beter te worden. Om mensen die nog niet ziek zijn te wapenen tegen het coronavirus is er dus een vaccin nodig. Daar wordt op dit moment door anderen aan gewerkt maar dit kan volgens de hoogleraar nog een paar jaar gaan duren.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: