woensdag, 19. oktober 2005 - 6:45

Ajax wint van FC Thun

Yannis Anastasiou heeft Ajax de eerste overwinning in deze jaargang van de Champions League bezorgd. In de Amsterdam ArenA zorgde de Griek met twee doelpunten voor de winst tegen het Zwitserse FC Thun.

Ajax startte met Anastasiou, na tien maanden weer eens in de basis, in de spits en Steven Pienaar op rechts en Mauro Rosales, verrassend genoeg, als linksbuiten.

Na vier minuten al legde de Zuid-Afrikaan de bal panklaar voor Nigel de Jong, die op doelman Jakupovic stuitte. In de achtste minuut eindigde een prachtige combinatie tussen Pienaar en Hatem Trabelsi op het hoofd van de Griekse spits, die de bal net naast de paal zag gaan. Drie minuten later stond Anastasiou oog in oog met de keeper van FC Thun, maar mistten ze allebei de bal. En in de dertiende minuut liet Wesley Sneijder De Jong ontsnappen aan de buitenspelval, maar de rechtshalf kon de bal niet controleren. Ajax bewees in de eerste minuten wel degelijk opnieuw kansen te kunnen creeëren, maar alweer moeite te hebben met het vergulden van de mogelijkheden.

Ook na het eerste kwartier bleven de Amsterdammers domineren en kwam FC Thun regelmatig in de verdrukking. De enige Ajacied die een beetje buiten de boot viel was Mauro Rosales, die met zijn zwakke linkerbeen amper uit de voeten kon op de voor hem vreemde positie. En plots was daar in de 33ste minuut de eerste grote kans voor FC Thun. Lustrinelli tikte de bal net naast het doel van Maarten Stekelenburg. De Zwitsers leken weer vertrouwen in een goede afloop in de ArenA te krijgen, maar daar maakte nota bene de voormalige derde keus Anastasiou een einde aan. In de 36ste minuut gleed de Griek de bal binnen na een knappe pass van Pienaar: 1-0. In de 42ste minuut kon Lustrinelli bijna aanleggen voor de gelijkmaker, maar Stekelenburg redde goed. Daardoor ging Ajax met een 1-0 voorsprong rusten.

Een minuut na de pauze had Pienaar het duel kunnen beslissen. Een voorzet van Rosales, die naar de rechtsbuitenpositie was verhuisd, strandde voor zijn voeten en van twee meter van het doel vandaan schoot de middenvelder wild over. Zestig seconden later kreeg Lustrinelli zijn derde grote kans van de avond. De spits svond opnieuw Stekelenburg op zijn weg. In de 55ste minuut besliste Anastasiou de wedstrijd aslnog. Een slippertje in de verdediging van FC Thun, die steeds meer risico begon te nemen, leverde een niet te missen kans op voor de Griek. Hij maakte zijn tweede van de avond: 2-0. 'Ajax heeft de spits, olé, olé' zong het opgeluchte Ajax-publiek. De Amsterdammers voetbalden het duel verder volwassen uit. In de 80ste minuut had Anastasiou zijn derde van de wedstrijd kunnen maken, maar de aanvaller schoot van dichtbij hoog over.

In dezelfde poule won Arsenal met 0-2 bij Sparta Praag. In de 21ste minuut tekende Thierry Henry voor de 0-1, vijf minuten nadat hij in de het veld gekomen was voor de geblesseerde José Antonio Reyes. Een kwartier voor tijd rondde de Fransman het karwei af: 2-0. Robin van Persie startte bij Arsenal in de basis, maar werd in de 73ste minuut gewisseld toen hij al een gele kaart op zak had. De club uit Londen staat bovenaan in poule B met negen punten uit drie wedstrijden. Ajax staat tweede met vier uit drie. FC Thun volgt met drie punten en Sparta Praag met één punt.