zondag, 28. augustus 2005 - 14:41

Feyenoord wint klassieker

Feyenoord is de winnaar van de 100ste editie van "De Klassieker". De Rotterdammers wonnen met 1-2 in de Amsterdam ArenA. Ajax begon sterk aan de wedstrijd en had al meteen twee goede kansen met een kopbal van Grygera en een schot van Rosenberg, maar desondanks scoorde Feyenoord als eerste door een mooi doelpunt van Salomon Kalou, die de bal in de rechter hoek krulde.

Het was een klap voor Ajax, dat het doelpunt niet aan zag komen. Maar desondanks ging Ajax door met druk zetten. De Amsterdammers faalden echter in de afwerking, terwijl hun aartsrivaal Feyenoord dat beter deed.

Zo scoorde Dirk Kuijt nog geen twee minuten na rust, door direct uit een pass van Kalou de bal langs Vonk in de verre hoek te schieten.

Vanaf dat moment kreeg Feyenoord het zwaar. De Rotterdammers kwamen bijna niet meer van de eigen helft af en Ajax creëerde veel kansen, maar faalde wederom in de afwerking.

Tot de 79e minuut, toen Chariseas ineens oog in oog met Lodewijks stond. De Griek was koel en maakte de bal goed af.

Vanaf dat moment was het zweten voor Feyenoord. De Rotterdammers hadden al omgeschakeld tot verdedigend voetbal en hadden veel problemen om de bal weg te werken, terwijl Ajax de druk verhoogte. En omdat Feyenoord met tien man speelde - Snoyl kreeg van Van Egmond de tweede gele kaart te zien en moest het veld verlaten - namen de problemen voor de Rotterdammers alleen maar toe.

Maar Feyenoord had geluk. Ajax wist niet meer tot scoren te komen en daarmee gingen de punten mee naar Rotterdam.

Kuijt verklaarde na afloop voor de camera's dat hij zich "als Feyenoorder nog nooit zo goed voelde". Maar de vraag hoe lang hij zich nog Feyenoorder kan noemen, blijft onbeantwoord.