woensdag, 12. juli 2006 - 11:13

€ 1 miljoen boete en 6 jaar voor sigarettensmokkel

Maastricht

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag alle 6 mannen en 1 vrouw, die verdacht werden van sigarettensmokkel en het witwassen van geld, veroordeeld. De hoofdverdachte in deze zaak kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 6 jaar en een geldboete van 1 miljoen euro. Ook werden de hoofdverdachte en een voormalige medewerkster van de Belastingdienst veroordeeld voor oplichting van de Belastingdienst.

De 39 jarige hoofdverdachte uit Heerlen kreeg woensdag een gevangenisstraf opgelegd van 6 jaar. Daarnaast is hem een geldboete opgelegd van 1 miljoen euro. De rechtbank acht bewezen verklaard, dat de hoofdverdachte leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie die zich bezig heeft gehouden met grootschalige sigarettensmokkel, valsheid in geschrifte en het witwassen van (buitenlandse) valuta.

Door de organisatie werden op grote schaal sigaretten vanuit Duitsland, in Nederland ingevoerd. Over die sigaretten werd geen accijns betaald. De sigaretten werden verkocht aan particuliere afnemers in Limburg, maar ook elders in Nederland. In totaal zijn 25 miljoen sigaretten Nederland ingevoerd.
De laatste partij van 8 miljoen sigaretten, is op 15 juni 2004 door de FIOD-ECD onderschept, voordat die kon worden afgezet. Alleen al de in Nederland verkochte sigaretten
leverde de Nederlandse Staat een nadeel op van 3 miljoen euro.

Daarnaast zijn sigaretten ingevoerd om in Nederland omgepakt te worden om later door te voeren naar Engeland. Deze sigaretten werden in Nederland verstopt onder een deklading van bijvoorbeeld computerspelletjes of macaroni. Ook hierbij ging het om grote hoeveelheden sigaretten. Bij de transporten naar Engeland werd gebruik gemaakt van valse CMR-vrachtbrieven.

Verder heeft de hoofdverdachte zich schuldig gemaakt aan het witwassen van uit misdrijf verkregen geld. Op grote schaal zijn Engelse ponden (circa 4 miljoen) en euro’s omgewisseld bij een duitse bank in Aken.

De criminele organisatie kende vaste deelnemers met ieder een eigen taakverdeling en een vaste werkwijze. Ook was de organisatie gedurende langere tijd operationeel. Een 32 jarige man uit Hoensbroek trad op als rechterhand en plaatsvervanger van de hoofdverdachte. Ook hij heeft zich schuldig gemaakt aan het witwassen. Een 42 jarige vrouw uit Heerlen was de spil in het distributienetwerk in Nederland. Bij haar werden de sigaretten besteld en zij zorgde voor de afleveringen aan de Nederlandse klanten. Een 52 jarige man uit Hoensbroek coördineerde de gang van zaken in de loodsen waar de sigaretten werden opgeslagen en omgepakt.

De hoofdverdachte heeft zich verder nog schuldig gemaakt aan oplichting van de Belastingdienst. Dit deed hij samen met een 26 jarige vrouw uit Maasbracht, die destijds bij de dienst werkzaam was. De Belastingdienst werd daarbij voor ongeveer 1 miljoen euro opgelicht.
Provincie:
Tag(s):