zondag, 26. november 2006 - 18:34

Festival Gelderland 1900-2000

Komende weken staat het Festival Gelderland in het teken van beladen thema’s en de lokale evenementen.Kinderen van foute ouders (1931-2010). Dit beladen thema komt aan de orde tijdens boeiende workshops en een informatiedag in Aalten op vrijdag 17 november, georganiseerd door de Vereniging Aaltense Musea en Activiteitencentrum De Pol.

Hier draait ook de gelijknamige tentoonstelling tot en met zondag 28 januari 2007. Meer informatie vindt u op www.aaltensemusea.nl.

Wie van ongewone en spannende zaken uit het verleden houdt, moet op zaterdag 18 november (11.30) naar Museumboerderij De Tip in Herveld. Een vakslagerij toont hier hoe een varken op leer wordt gehangen en uitgebeend.

In de bibliotheek van Gendt start vanaf zondag 19 november een tentoonstelling over ‘Boeken over 1900-2000’’. In de bibliotheek van Beek-Ubbergen staat de plaatselijke geschiedenis in de vorige eeuw centraal vanaf maandag 20 november. Markant, het Centrum voor Kunsteducatie in Apeldoorn, geeft een boek van tien meter lengte uit en zet de 55-jarige geschiedenis de Muziekschool in de schijnwerper. De expositie van Markant start op donderdag 23 november.

Deze evenementen vinden plaats in het kader van het Festival Gelderland 1900-2000, dat duurt tot 7 januari 2007. Dit festival zet het recente Gelderse verleden in de schijnwerpers. De aanleiding hiervoor is het verschijnen van een monumentaal boek over de twintigste eeuw in Gelderland, gemaakt in opdracht van de provincie Gelderland. Honderd organisaties in Gelderland doen enthousiast mee aan het ‘Festival Gelderland 1900-2000’.

In Apeldoorn organiseert CODA een meergeneratie- en belevingstentoonstelling over de voorbije eeuw. Dit is het centrale evenement. Vele musea, archieven, bibliotheken, verenigingen en stichtingen in de provincie hebben plaatselijke evenementen opgezet.

De looptijd van de tentoonstelling ‘Gestroomlijnd water’ in het Streekhistorisch Museum Tweestromenland (Beneden-Leeuwen) wordt vanwege het bezoeksucces met een maand verlengd tot en met 11 februari 2007. De filmvoorstelling over ‘Historisch Arnhem in beeld’ op zondag 12 november in het Focus Filmtheater in Arnhem was een groot succes, sommige bezoekers moesten helaas terug naar huis omdat de zaal geheel vol zat. Ze krijgen een nieuwe kans op zondag 26 november.
Provincie:
Tag(s):