dinsdag, 22. augustus 2006 - 13:40

Schipper zeiljacht op toilet bij botsing met veerpont

Amsterdam

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten in Amsterdam onderzocht maandag op het IJ een aanvaring tussen een Frans zeiljacht en de Houthavenveerpont. Bij de aanvaring liep het jacht schade op. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Hoge nood van de schipper van het zeiljacht was de oorzaak van de aanvaring. Dit heeft de KLPD dinsdag bekendgemaakt.

Om 14.20 meldde de Houthavenveerpont, Pont 21, bij de Waterpolitie dat het schip in aanvaring was gekomen met een Frans zeiljacht. Tijdens het onderzoek verklaarde de 71-jarige schipper van het zeiljacht uit St.Malo dat hij richting IJmuiden voer en ter hoogte van het Stenen Hoofd hoog nodig naar het toilet moest.

Hij had nog om zich heen gekeken of het even kon en was onderdeks gegaan. Hij was net klaar toen hij een klap hoorde en er een trilling door zijn schip ging. Aan dek gekomen zag hij dat zijn schip met een veerpont in aanvaring was gekomen. De preekstoel en de polyesterpunt van zijn schip raakten bij de aanvaring beschadigd.

De kapitein van de pont had het zeiljacht wel gezien maar toen het jacht geen aanstalten maakte om uit te wijken, gaf hij een attentiesein met de scheepshoorn. Om een aanvaring met het jacht te voorkomen, veranderde hij op laatste moment nog van koers. Daarmee kon niet voorkomen worden dat de schepen elkaar raakten.
Provincie:
Tag(s):