woensdag, 8. november 2006 - 9:46

Winteruitrusting auto in Duitsland verplicht

Amsterdam

Vanaf mei 2006 moeten auto's in Duitsland in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Anders dan bijvoorbeeld in de Alpenlanden, geldt de nieuwe wet voor heel Duitsland en gaat het om meer dan alleen winterbanden en sneeuwkettingen.

Niet alleen wintersporters, ook de mensen die de komende winter naar de kerstmarkt in Düsseldorf gaan, moeten rekening houden met de nieuwe wet. Bovendien zijn niet alleen winterbanden en sneeuwkettingen noodzakelijk, ook de ruitensproeier moet antivries bevatten. De ruitenwissers moeten goed werken en de ruiten moeten volledig schoon gekrabd zijn.

Mocht de auto niet voldoende zijn uitgerust, dan bestaat het risico van (mede)aansprakelijkheid bij een ongeval, óók als de schuld bij de andere partij ligt. Omdat de wet ruim geïnterpreteerd kan worden, is de kans daarop groter dan in andere landen, evenals het risico om beboet te worden.

In Europa kent alleen Finland een verplichting tot het hebben van winterbanden tijdens de wintermaanden. Toch kan in andere (wintersport)landen het niet gebruiken van winterbanden wel juridische consequenties hebben. In Duitsland is dat sinds dit jaar dus het geval, maar de nieuwe wet gaat verder. Ten eerste geldt het voor héél Duitsland en niet alleen voor de hoger gelegen gebieden. Ten tweede gaat het niet alleen om winterbanden, maar wordt in de nieuwe wet een ruimer begrip gehanteerd.
Categorie:
Tag(s):