dinsdag, 13. februari 2007 - 9:51

Alle landschapsvrijwilligers verzamelen!

Op zaterdag 3 maart organiseert Landschapsbeheer Gelderland traditiegetrouw de Gelderse werkdag voor alle vrijwilligers die actief zijn in het buitengebied van de provincie.De vrijwilligers zien zich dit jaar gesterkt door de aanwezigheid van de statenleden. Zij zullen ook de handen uit de mouwen steken en ervaren hoe belangrijk vrijwillig landschapsbeheer is voor het instandhouden van het cultuurlandschap.

Wilgenknotten, de heide vrijhouden van berkenopschot, poelen opschonen, nesten van weidevogels markeren, fruitbomen planten, kinderen begeleiden bij buitenactiviteiten, allemaal voorbeelden van vrijwillig landschapsbeheer.

De zorg voor het cultuurlandschap was vroeger onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van de boer. Nu de boer steeds vaker een stap terugzet en boerderijen en gronden in handen komen van particulieren wordt het vrijwilligerswerk steeds belangrijker.

Hoewel de meeste inwoners van Gelderland nou juist het landelijk gebied met haar kleinschaligheid van slootjes, weide met koeien, dijken en boomgaarden het meest waarderen is de zorg voor die instandhouding voor een groot deel in handen van de in verhouding kleine groep vrijwilligers.

Al meer dan 20 jaar coördineert, ondersteunt, faciliteert en begeleidt Landschapsbeheer Gelderland de vrijwilligersgroepen in Gelderland die actief zijn in het buitengebied. Inmiddels zijn dat ruim 100 groepen!

Om hen met elkaar kennis te laten maken en ervaringen uit te wisselen organiseert Landschapsbeheer ieder jaar een aantal activiteiten. De belangrijkste is de Gelderse werkdag.

Op 3 maart krijgen de vrijwilligers versterking van de statenleden van de Provincie en de bestuursleden van Landschapsbeheer Gelderland. In Zevenaar en omgeving worden op 6 locaties, variërend van het knotten in de Rijnstrangen (dinsdag 6 februari nog onderwerp in het verkiezingsdebat in het Posttheater in Arnhem) tot het snoeien van hoogstambomen op Groot Holthuizen, de handen uit de mouwen gestoken.

Met de provinciale verkiezingen voor de deur is het werken in de Gelderse natuur een welkome afwisseling voor de statenleden. Ook kunnen zij op deze manier ervaren hoe belangrijk het vrijwillig landschapsbeheer is voor de instandhouding van het karakteristieke cultuurlandschap.

De Gelderse werkdag wordt samen met recreatieoord Panoven, Staatsbosbeheer, IVN Liemers, de knotploeg Duiven, de vereniging Streekbeheer Rijnstromen, huize Sevenaer, leefklimaat Zevenaar, Mooij oud-Zevenaar en de stichting Twickel georganiseerd.

De Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Zevenaar en Rijnwaarden zijn mede verantwoordelijk voor de financiering.
Provincie:
Tag(s):