woensdag, 21. maart 2007 - 20:17

Buste dichter Geert Teis terug

Stadskanaal

De Groninger dichter en tekstschrijver Geert Teis gaat terug “naar huis�. De gemeente Groningen geeft de buste van de dichter in permanente bruikleen aan het Theater Geert Teis in Stadskanaal. Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling van het theater en de gemeente Stadskanaal. Zij willen het beeld een plaats geven in het naar de dichter genoemde theater.

Het Theater Geert Teis in Stadskanaal bestaat komend seizoen 40 jaar en vroeg daarom aan cultuurwethouder Jaap Dijkstra of het beeld van Geert Teis een plaats mocht krijgen in het theater in Stadskanaal. Daarnaast is Geert Teis geboren en getogen in Stadskanaal.
In 1948 schonk de gemeente Stadskanaal de door beeldhouwer Willem Valk vervaardigde buste aan de Groninger Stadsschouwburg als dank voor het feit dat twee stukken van Geert Teis voor het eerst in de schouwburg werden opgevoerd: Dizzepie-dizzepu was het eerste toneelstuk dat in het Groninger dialect werd uitgevoerd in de Stadsschouwburg. Vlak na de dood van Geert Teis werd vervolgens Nauta’s Glorie opgevoerd. In de Groninger Stadsschouwburg nam het beeld de laatste jaren een bescheiden plaats in.

Geert Teis (1864-1945) is een bekende Groningse dichter en tekstschrijver. Teis (of tewel Gerhard W. Spitzen, zoals hij in werkelijkheid heette) was een voorvechter van de Groninger cultuur en in het bijzonder het Groninger dialect. Teis werd vooral bekend als tekstdichter van het Groninger volkslied Van Lauwersee tot Dollard tou.
Provincie:
Tag(s):