woensdag, 31. januari 2007 - 8:45

Chrysler Grand Voyager goed voor vier sterren

De Chrysler Grand Voyager zoals die in Nederland op de markt is krijgt vier sterren bij de crashtests. Verder is gebleken dat de Chrysler Grand Voyager geen enkele punt scoort voor de bescherming van voetgangers en fietsers. Dit valt af te leiden uit crashtests, die door EuroNCAP zijn uitgevoerd.

Helemaal bedroevend zijn de testresultaten van de Britse versie van de Chrysler Grand Voyager. Deze krijgt slechts twee sterren (waarvan de tweede ster is doorgehaald). De ANWB noemt dit een zeer slecht resultaat, juist omdat een bestuurder van dit voertuig een frontale botsing waarschijnlijk niet zal overleven. De borstkas van de bestuurder slaat hard tegen het stuur. Het gevaar op fataal letsel heeft ertoe geleid dat de tweede ster werd doorgehaald.

De ANWB vindt de veiligheid voor inzittenden te belangrijk om van toevalligheden afhankelijk te zijn. Daarom heeft de bond besloten om ook de resultaten van de Chrysler Grand Voyager met rechtse besturing te publiceren, ook al is de kans klein dat deze in Nederland op de weg komt. Tijdens de frontale crashtest is geconstateerd dat de borstkas van het slachtoffer wordt ingedrukt en dat voeten en onderbenen worden verbrijzeld.

Naast de Voyager zijn nu nog drie andere auto’s getest. De Chevrolet Captiva (kleinere SUV) en de cabriolet VW EOS scoorden met vier sterren redelijk. De nieuwe Volvo C30 is de enige vijfsterrenauto, die zijn inzittenden goed beschermt. Maar voor voetgangers en fietsers mag toch meer worden verwacht. De Volvo krijgt voor voetgangersvriendelijkheid één ster.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en de Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse , Duitse , Zweedse , Franse, Catalaanse overheid en de Europese Commissie en de Consumentenclubs.
Categorie:
Tag(s):