zaterdag, 1. september 2007 - 9:38

Coffeeshop Sarasani op last van burgemeester gesloten

Utrecht

Burgemeester Brouwer heeft, na overleg met openbaar ministerie en politie, besloten coffeeshop Sarasani met onmiddellijke ingang te sluiten. De horeca-exploitatievergunning is ingetrokken en de verkoop van softdrugs wordt in de coffeeshop niet langer gedoogd. De sluiting volgt op de voorlopige resultaten van het politie-onderzoek naar handel in verdovende middelen, waaruit de betrokkenheid van medewerkers van de coffeeshop is gebleken.

De politie heeft vrijdag 24 augustus jongstleden 5 personen aangehouden omdat zij verdacht worden van betrokkenheid bij handel in verdovende middelen. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat op deze dag een transactie heeft plaatsgevonden van 9,7 kilo softdrugs. Het contact tussen koper en verkoper is in coffeeshop Sarasani gelegd en bij de voorbereiding en de levering was minstens één personeelslid van Sarasani betrokken. Ook is gebleken dat in een nabijgelegen pand, de woning van één van de ondernemers van Sarasani, 37,3 kilo softdrugs aanwezig was.

In de gedoogvoorwaarden voor coffeeshops geldt een norm van 5 gram per persoon per dag. De verkoop van bijna 10 kilo softdrugs sluit op geen enkele manier aan bij deze norm. In het coffeeshopbeleid wordt voor de gedoogde aanwezige voorraad een norm gehanteerd van 500 gram. Het is bekend dat voor het functioneren van een coffeeshop in de regel elders een grotere voorraad aanwezig is. De omvang van de aangetroffen voorraad is echter zo hoog, dat die alleen te verklaren is voor het (mede)gebruik voor grootschalige transacties, zoals op 24 augustus vastgesteld.
Provincie:
Tag(s):