donderdag, 3. mei 2007 - 19:27

'De vervuiler betaalt'

Marum

Inwoners van de gemeenten Marum en Grootegast krijgen vanaf 1 januari 2008 een nieuw systeem voor de inzameling van huishoudelijk- en groenafval: het diftar-systeem. Dit maken beide gemeenten bekend.

Vanaf 1 juli wordt er proefgedraaid. Voor die tijd moeten alle containers voorzien zijn van een chip en een adressticker. Dit gebeurt in de periode van half april tot en met de eerste week van juni. De operatie start in Marum.

Het nieuwe systeem gehete Diftar dat de gemeenten willen invoeren staat voor gedifferentieerd tarief. Wie vanaf 1 januari 2008 huishoudelijk afval in de groene of grijze container aanbiedt, ontvangt een nota. Nu is het nog zo dat beide gemeenten een standaardtarief hanteren. Dat gaat vanaf 1 januari veranderen. Dan wordt er een vast bedrag en een bedrag per kilo huisvuil verrekend. De tarieven zijn op dit moment nog niet bekend aldus de gemeenten.

De gemeenten gaan over op het diftar-systeem, omdat ze de afvalstroom terug willen dringen. En omdat het volgens hen het een eerlijker systeem is: de vervuiler betaalt. Niet te hopen is dat uw buren uw vuilnisbak gaan bijvullen wanneer de loodzware luiers bij hun in de papieren gaan lopen.
Provincie:
Tag(s):