woensdag, 7. februari 2007 - 13:40

Een band met noppen

Moerdijk

Bridgestone Motorsport heeft een speciale Limited Edition F1 Potenza sneeuwband gemaakt op verzoek van het BMW Sauber F1 Team. Op zondag 4 februari gaf het team een demonstratie met zijn BMW Sauber F1.06 wagen tijdens de prestigieuze White Turf paardenraces in het Zwitserse St. Moritz.

Het BMW Sauber F1 Team gaf deze unieke demonstratie op verzoek van teamsponsor Credit Suisse, dat eveneens hoofdsponsor is van het evenement. De befaamde internationale paardenraces worden dit jaar voor de honderdste keer gehouden op het dichtgevroren meer van St. Moritz.

De extreme ondergrond waarop de BMW Sauber F1.06 moest rijden, vereiste echter aangepaste banden. In haar Technical Centre in Tokio heeft Bridgestone Motorsport dan ook een speciale F1 sneeuwband ontwikkeld met 420 noppen op de voorbanden en 588 noppen op de achterbanden. Twee technici van Bridgestone waren ruim 16 uur in de weer om alle 2016 noppen handmatig in de dubbellaagse profielcompound aan te brengen.

De noppen, die gemaakt zijn van wolfraam en die ingebed zijn in een aluminium omhulsel, zijn speciaal ontworpen om een betrouwbare grip te leveren op ijs en aangestampte sneeuw. En dat zijn ook precies de omstandigheden die te verwachten waren bij dit evenement. De nachttemperaturen in het gebied liggen momenteel rond de 15 graden onder nul.

Bridgestone maakte al eerder een soortgelijke band voor het Scuderia Ferrari F1 team dat deze nodig had voor zijn pre-season event op de besneeuwde hellingen bij Madonna di Campiglio in Italië.

Het profiel van de Potenza F1 extreme weerbanden van Bridgestone stond model voor de ontwikkeling van de nieuwe sneeuwband. De onregelmatig geplaatste noppen in het bandenprofiel zorgen voor een optimale prestatie van elke nop onder strenge weersomstandigheden.

Voor de gewone consument maakt Bridgestone Corporation zowel banden met als zonder noppen. De Bridgestone Noranza bijvoorbeeld is voorzien van noppen en biedt uitstekende grip op ijs, zonder dat de band daarbij inboet aan comfort, hantering en geluidsniveau. Met zijn onregelmatig geplaatste aluminium noppen stond deze band aan de basis van de filosofie achter de Limited Edition Potenza F1 sneeuwband van Bridgestone.
Categorie:
Tag(s):