donderdag, 11. januari 2007 - 8:42

Gelderse basisscholen ‘Kraken de smaak’

Regio

Bijna vijfhonderd groepen van het basisonderwijs in Gelderland krijgen in januari de mate-riaalzending ‘Kraak je smaak’ in hun klas. Leerlingen gaan onderzoeken welke stoffen aan ons voedsel worden toegevoegd om het ‘lekkerder’ te laten smaken of het er ‘mooier’ te laten uitzien.

‘Kraak je smaak’ heeft tot doel leerlingen bewust te maken van allerlei toevoegingen in ons dagelijks voedsel. Waarom worden er allerlei stoffen aan ons voedsel toegevoegd? Wat zit er allemaal in dat pakje tomatensoep of in die winegums? Welke rol spelen onze zintuigen zien, proeven en ruiken bij het eten en hoe maakt de voedingsindustrie hier gebruik van? Zo maar wat vragen waarop leerlingen met behulp ‘Kraak je smaak’ een antwoord kunnen krijgen.

Ook kan men zelf onderzoeken en experimenteren met de bijgeleverde materialen die be-staan uit een aantal natuurlijke smaak- en kleurstoffen zoals bijvoorbeeld suiker, zout, geelwortelpoeder en citroen.

Zestien Gelderse natuureducatieve centra, waaronder het Milieu Educatie Centrum van de gemeente Renkum, verzorgen de materiaalzending ‘Kraak je smaak’. Daarmee ondersteunen zij de basisscholen bij hun praktisch natuuronderwijs. Docenten krijgen een kant en klaar programma aangereikt met materialen en lessuggesties voor alle groepen van de basis-school.

Met hun leerlingen kunnen zij direct aan de slag. Het Gelderse basisonderwijs profiteert op die manier van de deskundigheid en organisatie van de natuureducatieve organisaties. Door de samenwerking van de centra is het aanbod effectief en efficiënt.

Gelderse scholen kunnen drie keer per jaar een pakket met materiaal ontvangen van de natuureducatieve centra. Dit jaar hebben de scholen reeds Pieren en Pissebedden ontvangen en later dit schooljaar volgt nog de materiaalzending Kruiden en onkruiden. Daarnaast organiseren de natuureducatieve centra voor het onderwijs nog volop natuurlessen buiten en lenen zij thema leskisten met materialen uit.
Provincie:
Tag(s):