woensdag, 7. maart 2007 - 12:47

Winterswijkse primeur alcoholontmoedigings-beleid

Winterswijk

Het was een primeur voor Winterswijk. De gemeente organiseerde op maandag 5 maart als eerste in de Regio Achterhoek een homeparty voor ouders van jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Twee uur lang spraken twaalf ouders met een medewerker van IrisZorg (voorheen De Grift) over alcohol in de opvoeding. Zowel wethouder Henk Kok als de ouders vonden het een geslaagde informatieve avond.

De acht wethouders van de gemeenten in de Regio Achterhoek kwamen met idee om een homeparty op touw te zetten. Het maakt deel uit van het project 'Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek' dat sinds anderhalf jaar bestaat. Een breed ingezette campagne (spotjes, advertenties, contacten met scholen en sportverenigingen, etcetera) ondersteunt het project. De campagne is vooral gericht op jongeren zelf.

De wethouders vonden het cruciaal om daarnaast ook hun ouders te bereiken. Veel ouders hebben een tolerante houding ten aanzien van alcoholgebruik door hun kind, zijn onbekend met de schadelijk werking van alcohol of hebben soms het idee dat ze geen invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind. De homeparty bereikt ouders rechtstreeks.

De homeparty wordt georganiseerd volgens de tupperwaremethode. Een medewerker van Iriszorg informeert aan huis ouders van pubers over opvoeding in relatie tot alcohol. Een gastouder nodigt thuis bekenden en familie uit. Het is de bedoeling dat de uitnodigingen als een olievlek gaan werken. Een homeparty is een uitgesproken kans om in een gezellige sfeer met anderen over alcohol in de opvoeding te praten. Hebt u interesse om een keer deel te nemen? Opgeven kan bij Tanna Luiten, preventiefunctionaris IrisZorg.
Telefoon: (026) 845 13 00. E-mail: t.luiten@iriszorg.nl).

De homeparty is onderdeel van het project ‘Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek’. Dit project is opgezet door de acht gemeenten van de Achterhoek in samenwerking met GGD Gelre-IJssel, politie Achterhoek, NIGZ (Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) en Iriszorg.
Provincie:
Tag(s):