vrijdag, 17. oktober 2008 - 16:37

Aanhoudingen na miljoenen-fraude kinderopvang

Utrecht

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de FIOD- ECD maandag 13 oktober 2008 doorzoekingen verricht bij twee gastouderbureaus in Utrecht en Breda en in twee woningen. Er zijn 2 verdachten aangehouden die inmiddels door de Rechter-Commissaris in bewaring zijn gesteld. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag 17 oktober laten weten.

De 2 arrestanten worden verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag. Er is beslag gelegd op een tweetal auto's, banktegoeden en contant geld. Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Belastingdienst/Toeslagen.

De gastouderbureaus hebben voor vraagouders aanvragen verzorgd voor kinderopvangtoeslag. Vermoedelijk is in een groot aantal gevallen fraude gepleegd bij het indienen van de aanvraag.

Zo zijn aanvragen met terugwerkende kracht ingediend, terwijl het gastouderbureau op dat moment nog niet bestond. Ook zijn in de aanvragen door het gastouderbureau oppas-uren en -tarieven vermeld welke niet overeenkwamen met de werkelijkheid.

Tevens zijn er aanvragen gedaan voor kinderopvangtoeslag terwijl er in werkelijkheid helemaal niet opgepast is door de gastouder. De omvang van de fraude bedraagt vermoedelijk enkele miljoenen euro's.

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van kinderopvang. Een gastouderbureau bemiddelt tussen (vraag)ouders en gastouders.
Provincie:
Tag(s):