zondag, 7. december 2008 - 18:13

ADO Den Haag wint verdiend het 'Middagje NAC'

(Elfvoetbal) ADO Den Haag heeft verrassend, maar verdiend met 0-4 gewonnen bij NAC Breda. Voor de Hagenaars scoorden Rick Hoogendorp, Karim Soltani en twee keer Richard Knopper. De ploeg van André Wetzel was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij tegen de teleurstellend acterende thuisclub.

Trainer Robert Maaskant miste simpelweg teveel basisspelers en dat kunnen de Brabanders niet opvangen blijkt nu al een paar weken. ADO stijgt door de eclatante uitzege naar de veertiende plaats in de Eredivisie en neemt voorlopig afstand van de onderste regionen. NAC Breda zakt door de tweede nederlaag op rij naar plek vier.

Rob Penders, Czaba Fehér, Kurt Elshot, Tyrone Loran, Martijn Reuser en Matthew Amoah; zomaar wat spelers die trainer Maaskant deze wedstrijd moest missen. De smalle selectie van de Bredanaars wreekt zich langzaam maar zeker tegen het elftal. De thuisclub had teveel wijzigingen en kon dit niet opvangen. Zo stonden de middenvelders Kees Kwakman en Edwin de Graaf achterin opgesteld en waren er ook basisplaatsen voor Gert-Jan Tamerus en Michiel Kramer. Voor Kramer was dit zelfs zijn debuut in de basis.

Hierbij moet gezegd worden dat de Hagenaars hier uitstekend gebruik van maakten. De verdediging stond goed en in de counter werd er effectief omgesprongen met de kansen. Zo scoorde Hoogendorp al in de negende minuut met het hoofd na een prima voorzet van Soltani. Het was niet raar dat de Haagse spits scoorde tegen NAC; het was immers zijn tiende doelpunt in dertien wedstrijden tegen de Brabanders. Hij maakte met zijn optreden in ieder geval duidelijk dat zijn basisplaats terecht was en hij het scoren nog niet is verleerd. Knopper en wederom Hoogendorp hadden de score voor rust eigenlijk al moeten opvoeren, maar zij misten deze kansen.

Na de pauze legde de teams eenzelfde spelbeeld op de mat; de thuisclub had de bal, maar creëerde helemaal niets. De teruggekeerde basisspeler Hoogendorp had in die periode het duel al op slot moeten gooien. Eerst ontliep hij de buitenspelval en omspeelde hij doelman Jelle Ten Rouwelaar, maar miste hij voor open doel door op de paal te schieten. Een minuut later raakte hij in de scrimmage opnieuw de paal.

In de slotfase liepen de mannen van trainer André Wetzel alsnog verder uit. Knopper maakte in de 80ste minuut met een prachtige knal de 0-3 en in de 85ste minuut bezorgde Soltani coach Maaskant een nog grotere kater door voor de uiteindelijke 0-4 aan te tekenen. NAC Breda begint langzaam te zakken uit de top en ADO heeft deze voetbalmiddag goede zaken gedaan. Het was voor de club uit de residentie lang geleden dat ze wonnen uit in Breda. Om precies te zijn: 25 jaar geleden.