vrijdag, 15. augustus 2008 - 22:48

Contouren grootste Kulturhus van Gelderland zichtbaar

Apeldoorn

Op de hoek van de Eerste Wormenseweg en de Marchantstraat in de Apeldoornse wijk Zuid verrijst het grootste Kulturhus van Gelderland. Dit complex, genaamd Dok Zuid, biedt plaats aan de bibliotheek, het wijkcentrum, drie scholen, kinderdagopvang, het Centrum voor Jeugd en Gezin, het gezondheidscentrum en enkele tientallen (zorg)woningen. De bouw moet medio volgend jaar zijn afgerond.

Het gebouw is uniek voor Apeldoorn. Niet alleen vanwege de architectuur, maar vooral doordat de bewoners en gebruikers van het complex op allerlei gebieden gaan samenwerken. Meerdere diensten onder één dak voor de inwoners van Zuid.

Gemeentelijk projectmanager Michiel Bruins: �De samenwerkings-mogelijkheden zijn legio. Zo kunnen leerlingen van de scholen eenvoudig gebruiken maken van de bibliotheek, kunnen verenigingen zaalruimte huren en gebruik maken van de horeca en zitten huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers onder één dak. Hierdoor zijn de organisaties meer zichtbaar en eenvoudig te bereiken. Daarnaast kunnen activiteiten gecombineerd worden en is er sprake van efficiënt ruimtegebruik.�

De diverse ruimtes in dok Zuid lenen zich goed voor het organiseren van evenementen. Denk hierbij aan een podiumzaal en een binnentuin. Bruins: “De verhuur van de zalen wordt gesubsidieerd door de gemeente. Hierdoor blijven de prijzen beperkt. Denk bij de podiumzaal bijvoorbeeld aan 20 euro voor een dagdeel.� Ook buiten het gebouw liggen er mogelijkheden met een buitenpodium en een brede promenade, waarlangs de Kayersbeek weer aan de oppervlakte wordt gebracht. Het Zuiderpark kan hierdoor beter worden benut als een plek voor ontspanning en ontmoeting.

Een bijzondere functie in het gebouw is er voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Hier werken organisaties zoals de GGD en Vérian samen om één loket voor opgroei- en opvoedingsvragen te bieden. De mate van samenwerking waarmee dit gebeurt is in Nederland vrij uniek. Uiteindelijk komen er vier CJG’s in Apeldoorn; de eerste wordt dit najaar aan de geopend aan de Asselsestraat.

De bouw van dok Zuid kan via de website www.dokzuid.nl gevolgd worden. Bruins: “Op de website wordt aangegeven hoe het gebouw er uit zal komen te zien en welke organisaties onder één dak gehuisvest worden. De leerlingen van de drie basisscholen die in dok Zuid komen, houden voor hun school een eigen webpagina bij. Hierop vertellen ze wat ze van de nieuwe school vinden. Als straks de scholen weer gaan beginnen, zullen de webpagina’s ook vernieuwd worden.�
Provincie:
Tag(s):