zondag, 12. oktober 2008 - 9:42

Geen bommen gevonden op station Hengelo

Hengelo

Aan de zuidkant van het perron zijn geen vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. In verband met de aanleg van een nieuwe voetgangerstunnel was dit onderzoek nodig. Op zondag 12 oktober wordt het verwijderde spoor hersteld. Dit heeft de gemeente Hengelo zondag 12 oktober bekendgemaakt.

Maandagochtend vroeg wordt het treinverkeer hervat. Het tweede deel van het onderzoek vindt in het weekend van 29 en 30 november plaats.

Blindgangers
Het station Hengelo en de directe omgeving zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen gebombardeerd. Niet alle vliegtuigbommen zijn geëxplodeerd. Er zijn al eerder Niet Gesprongen Explosieven aangetroffen bij het station; onder andere in 1996.

Bij eerder onderzoek zijn negen ‘verdachte objecten’ ontdekt in het gebied waarin de verbrede voetgangerstunnel wordt aangelegd. Vandaag zijn acht objecten door een gespecialiseerd bedrijf en onder strenge veiligheidsmaatregelen benaderd. Daarvoor moest het spoor verwijderd worden.

Geen van de verdachte voorwerpen bleek een vliegtuigbom te zijn. Wel werden bomscherven aangetroffen, een wagonwiel en de as van een wagon. Allemaal overblijfselen van de bombardementen.

Tweede deel
In het weekend van 29 en 30 november vindt het tweede deel van het onderzoek plaats. Dan wordt een verdacht object aan de noordkant van het perron benaderd. Ook daarvoor moet het spoor verwijderd worden. Daarnaast moet een deel van het perron afgegraven en onderzocht worden.

Twente-weekenden
De onderzoeken zijn gepland in de zogenoemde ‘Twente-weekenden’, waarbij er geen treinverkeer mogelijk is tussen Hengelo - Almelo, Hengelo - Enschede en Hengelo - Bad Bentheim. Begin 2007 zijn deze weekenden door ProRail ingepland voor diverse (onderhouds) werkzaamheden aan het spoor in de regio Twente. Ter vervanging van de treinen zijn tijdelijke busverbindingen ingesteld. Bij het FBK-stadion is een tijdelijk busstation ingericht.

Metamorfose
De komende jaren ondergaat de gehele stationsomgeving een metamorfose. Eind vorig jaar is begonnen met de bouw van Poppodium Metropool aan de zuidzijde van het station. Het stationsgebied wordt de schakel tussen de binnenstad en het 50 ha grote herontwikkelingsgebied Hart van Zuid aan de zuidzijde van het station. Daarin komen ondermeer het community college van het ROC van Twente - dat in 2009 in gebruik wordt genomen - kantoren en woningen.

Daarnaast krijgt het stationsgebied bovenregionale allure met ondermeer de vestiging van het World Trade Center Twente. Met de aanleg van de nieuwe – veel bredere – voetgangerstunnel, de vernieuwing van de stationshal en het aanbrengen van een luifel aan de zuidzijde krijgt het station nu eerst zelf een facelift. Mét behoud van de monumentale uitstraling.
Provincie:
Tag(s):