zondag, 14. september 2008 - 17:21

Groningen wint na Maradona-achtige goal

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft ook haar tweede wedstrijd in het nieuwe seizoen gewonnen. In eigen huis werd met 2-0 gewonnen van een onmachtig FC Utrecht. De ploeg van trainer Ron Jans heeft nu evenveel punten als koploper ADO Den Haag, maar een net iets minder doelsaldo.

De overwinning werd ingeleid door een schitterende treffer van Andreas Granqvist, zijn eerste in het shirt van Groningen. De centrale verdediger begon na een half uur vanaf eigen helft aan een solo en slalomde behendig langs vijf Utrecht-spelers. Omdat Granqvist nauwelijks werd aangepakt kon hij het hele veld oversteken en vanaf de rand van het strafschopgebied binnenschieten. Een schitterende goal, en wie door zijn oogwimpers keek, zag even de solo van Maradona op het WK van 1986.

"Er was niet veel aan de hand, totdat Granqvist de vrije doortocht kreeg", vond John van Loen, assistent-trainer bij Utrecht. "Het leek wel Mozes bij de Rode Zee. Niemand greep in of maakte een professionele overtreding."

De eerste helft in de Euroborg werd een schaakspel zonder echte winnaar. Beide ploegen zetten elkaar al vroeg onder druk en gaven elkaar geen ruimte om op te bouwen. Vooral Groningen hengste daarom de bal nogal eens naar voren, maar die kick-and-rush-tactiek werkte niet. Bij Utrecht probeerde Ali Boussaboun het spel naar zich toe te trekken. De nieuweling was constant in beweging en veel aanspeelbaar. Hij kreeg voorin hulp van Leroy George, maar met zijn tweeen konden ze de Groningse verdediging niet verslaan.

In de kleedkamer probeerde Willem van Hanegem zijn ploeg weer aan de praat te krijgen, maar dat lukte hem niet. Utrecht toonde niet veel intentie om voor de gelijkmaker te willen vechten. Bij Groningen begon het voorin juist steeds beter te draaien. Goran Lovre had een paar knappe acties, maar vond Michel Vorm steeds op zijn weg. Zijn collega Marcus Berg wist de Utrecht-doelman wel te passeren. Hij kopte vanuit moeilijke positie een voorzet van Sepp de Roover binnen.

Groningen ging daarna op jacht naar een derde treffer, die de ploeg alleen aan kop in de Eredivisie zou zetten. Gonzalo Garcia was dichtbij na een goede steekpass van Berg, maar de sierlijke voetballer wilde het te mooi doen. Zijn stiftje werd gered door doelman Vorm.

Groningen-trainer Ron Jans zat niet te lang in over het uitblijven van een derde treffer en kon tevreden zijn over het spel van zijn ploeg in de tweede helft. "Het stierf af en toe in schoonheid, maar we speelden redelijk. Ik had ook wel verwacht dat we in de tweede helft konden uitlopen. Bij Utrecht zag je toch dat een aantal spelers net terugkwam van blessures."

Groningen won vanmiddag voor de tweede keer, Utrecht heeft na twee duels nog geen punt. Eerder verloren de Domstedelingen van PSV (5-1). Maar Van Loen heeft goede hoop voor de toekomst. "We hebben vandaag stukken beter gevoetbald, dan tegen PSV. We hebben niet echt een vuist weten te maken, maar we zijn op de weg terug."
Categorie:
Tag(s):