woensdag, 21. mei 2008 - 9:51

Innovatie: Sprekend medicijndoosje

Breda

Het nadeel van medicijnen is dat er bijna altijd een met kleine lettertjes geschreven bijsluiter bij zit. Vaak worden die niet gelezen of kan men deze simpelweg niet lezen. Risicogroepen hiervoor zijn natuurlijk kinderen, maar ook bejaarden, slechtzienden. Het komt voor dat mensen de verkeerde medicijnen innemen of de verkeerde dosis. Maar met dit sprekende doosje kunnen eventuele onnodige ongelukken worden voorkomen. Vanaf het moment dat je het doosje opent wordt de bijsluiter hardop opgelezen.

Het doosje, dat bedacht is door Rob en Martien Vlemmix, kan bijvoorbeeld een waarschuwing uitspreken voor kinderen dat deze medicijnen geen snoepjes zijn of aangeven met welke medicijnen u het wel of niet mag combineren. Op dit moment zijn de ontwerpers in gesprek met een Pharmaceutische fabrikant die het product mogelijk op de markt wil brengen.

De tekst kan zelfs tot 270 sec.(4,5 minuut ) De doosjes worden pas actief als men ze voor het eerst gaat gebruiken. Ze kunnen de tekst 150 tot 200 keer uitspreken (bij 60 sec) eer hij niet meer werkt, waarmee de gebruikstijd van de medicijnen atijd binnen de werkingslengte valt.
Categorie:
Tag(s):