woensdag, 16. januari 2008 - 8:36

'Mannelijke managers liegen en zijn egoïstisch'

Haarlem

Mannelijke managers zijn egoïstischer dan hun vrouwelijke collega's. Ze liegen makkelijker en hebben een soepeler ethiek, blijkt uit het Intermediair Leiderschaps Onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen makkelijker mensen recht in de ogen kijken bij het vertellen van een leugen.

Een belangrijke verklaring voor deze verschillen is wat in de Angelsaksische managementliteratuur 'Self-entitlement' wordt genoemd. Hoe meer macht mensen hebben, hoe meer zij het terecht vinden dat zij die positie - met alle toeters en bellen - verdienen.

Managers met een hoge score op self-entitlement zijn vaak ontevreden met hun huidige salaris en zij zijn ook minder tevreden met hun werk. Daarnaast vertonen ze veel begrip voor onethisch managementgedrag.

'De vrouwelijke managers zetten hun eigen belang niet voorop en denken ethischer', concludeert onderzoeker Janka Stoker, senior consultant bij Berenschot en bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt: de mannelijke manager heeft de soepelste moraal, en hoe hoger hij zit, hoe makkelijker met ethische kwesties wordt omgegaan.
Categorie:
Tag(s):