donderdag, 24. juli 2008 - 9:31

Marechaussee probeert gestrande VS reizigers te helpen

Schiphol

Tijdens de topdrukte op Schiphol, vrijdag 25 juli zal de drukste dag ooit op Schiphol zijn met 175.000 passagiers, houdt de marechaussee er rekening mee dat veel vertrekkende passagiers een aanvraag voor een nooddocument zullen gaan doen.

Om als vertrekkend passagier in aanmerking te komen voor een nooddocument dient men de noodzaak van de reis aan te tonen alsmede nationaliteit en identiteit. Tevens dient men bij vermissing of diefstal van het paspoort een aangifte te overleggen.

In 2007 heeft de marechaussee in de maanden juni, juli en augustus in totaal 3300 nooddocumenten verstrekt en over het gehele jaar 8900. Indien een paspoort door de passagier vergeten wordt, zal dit nimmer reden zijn voor afgifte van een nooddocument.

Veelvuldig komt het voor dat passagiers die een reis naar de Verenigde Staten willen maken, op Schiphol geconfronteerd worden met het feit dat een meereizend minderjarig kind, dat bijgeschreven is in het paspoort van een van de ouders, niet kan uitreizen.

Visum kind
De oorzaak hiervan is dat de ouders niet op de hoogte zijn van het feit dat het meereizend kind een visum nodig heeft om de VS in te reizen. Indien er geen visum voor het kind is afgegeven, dient het kind over een eigen paspoort te beschikken.

Nooddocument
De marechaussee zal, als aan de voorwaarde voldaan kan worden, proberen een nooddocument te verstrekken zodat zij alsnog kunnen afreizen naar de Verenigde Staten.

Extra surveillanceteams
De marechaussee zal tijdens de drukke zomerperiode, waarvan de piek ligt op vrijdag 25 juli, extra surveillanceteams in de Terminal inzetten om tegen te gaan dat bagagedieven en zakkenrollers op Schiphol hun slag kunnen slaan.

Parkeerterreinen extra bewaakt
Op de overvolle parkeerterreinen waar passagiers tijdens hun vakantie langdurig hun auto kunnen parkeren zullen marechaussees op de mountainbike voor extra toezicht gaan zorgen.

De marechaussee adviseert de passagiers om bagage nooit uit het oog te verliezen. Bagage die enige tijd onbeheerd staat, zal onderzocht worden door explosievenhonden, wat ongewild toch enige oponthoud met zich mee zal brengen.

De marechaussee zal tijdens de paspoortcontrole naar “niet-Schengen� landen zorgen dat de passagier met een minimale wachttijd te maken krijgt.

Voor vluchten naar Schengen landen zoals onder andere Spanje, Griekenland en Portugal vindt geen paspoortcontrole door de marechaussee plaats.

Openstaande boetes
Verwacht wordt dat de grensbewakers in de maanden juni, juli en augustus bij ongeveer 4500 passagiers signaleringen verwerken, omdat zij nog een boete moeten betalen of een celstraf moeten uitzitten.
Provincie:
Tag(s):