vrijdag, 18. januari 2008 - 8:38

'Meer behoefte aan luxe en duurzaamheid'

Amsterdam

Luxe en duurzaamheid. Dat zijn de wensen van consumenten voor het komende jaar. Maar terug op het niveau van eind jaren negentig zijn we zeker nog niet. Consumenten van nu blijven tegelijk veilig vasthouden aan wat oud, vertrouwd en Hollands is. Dat blijkt uit Brand Magnetism, een continu wereldwijd onderzoek naar de magnetische kracht van merken van marketingcommunicatiebureau DDB.

Terwijl het Brand Magnetism onderzoek in 2004 uitwees dat consumenten vanwege economische recessie en maatschappelijke instabiliteit massaal teruggrepen naar merken van eigen bodem, blijkt nu dat deze merken hun aantrekkingskracht bepaald niet hebben verloren. Met acht plaatsingen domineren de Nederlandse merken de top tien van meest magnetische merken. De Nederlandse retailers Albert Heijn, Kruidvat, Blokker en Hema zijn de grootste stijgers, maar ook Douwe Egberts, Pickwick, Douwe Egberts Senseo en Postbank zijn in de top tien vertegenwoordigd.

Ondanks het aanhoudende succes van de Nederlandse merken is er een opmars te zien van luxe merken. Zo maken ondermeer Philips, Dell, Apple, HP, Diesel, Tommy Hilfiger en G-Star een enorme stijging door. De opmars van de luxe merken gaat hand in hand met de stijgende populariteit van creditcards, want ook de aantrekkingskracht van Mastercard, Visa en ING Card is ten opzichte van 2004 flink toegenomen.

Een andere trend en bewijs van meer consumentenvertrouwen is de groei van merken die zich profileren als maatschappelijk verantwoord of duurzaam. Zo geniet Dove met haar 'campagne voor echte schoonheid' de meeste waardering onder de huidverzorgingsmerken. Ook merken als Ben & Jerry's, natuurlijk en duurzaam geproduceerd ijs, en XS4ALL, vrijheid van meningsuiting en internettoegang voor iedereen, oefenen een aanzienlijk grotere aantrekkingskracht uit op consumenten dan in 2004 het geval was.
Categorie:
Tag(s):