maandag, 14. januari 2008 - 9:22

Saab 9-4X BioPower Concept

Vianen

Saab onthult op de North American International Auto Show in Detroit de 9-4X BioPower Concept. De auto richt zijn vizier op het groeiende segment van de crossovers. De 9-4X BioPower Concept is een dynamische, op de bestuurder gerichte auto die geïnspireerd is op Scandinavische designwaarden en respect voor het milieu.

De Saab 9-4X BioPower Concept combineert vooruitstrevend design met aantrekkingskracht en ultiem rijplezier, en heeft verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan dankzij de BioPower-motortechnologie en innovatieve vierwielaandrijving. ‘Dit studiemodel laat zien waar Saab voor staat’, zegt Jan Åke Jonsson, Managing Director van Saab Automobile. ‘Het is ook een belangrijke vervolgstap in onze plannen om met nieuwe, onderscheidende producten toe te treden tot nieuwe marktsegmenten.’

Het design van de Saab 9-4X BioPower Concept weerspiegelt het Scandinavische principe van de eenvoud van vormen. Frisse en ononderbroken lijnen kenmerken de carrosserie van de 9-4X BioPower Concept, die vrij is van details als lijsten, strips en dakrails. Daardoor kent het lijnenspel verwantschap met het spiegelende en reflecterende oppervlakte van een ijsblok. De vormgeving van de voorzijde en het interieur van de Saab 9-4X BioPower Concept vindt zijn inspiratie in Saabs conceptauto Aero X. Een voorbeeld van de innovatieve systemen is het opbergsysteem voor een ski-uitrusting, die ontwikkeld is in samenwerking met de bergsportspecialisten van Salomon.

De 2,0-liter viercilinder turbomotor realiseert bij een relatief kleine cilinderinhoud veel vermogen. Hij levert op bio-ethanol (E85) 300 pk (221 kW) en heeft dan een maximumkoppel van 400 Nm. In vergelijking tot het rijden op benzine heeft rijden op E85 minder CO2-uitstoot tot gevolg. Dankzij geavanceerde techniek, waaronder Saabs toonaangevende actieve vierwielaandrijving XWD, maakt de Saab 9-4X BioPower Concept elke autorit tot een waar genoegen.

De Saab 9-4X BioPower Concept is ontwikkeld door een team onder leiding van Anthony Lo, Director of Advanced Design van General Motors Europe, in samenwerking met designers en technici van het Saab Brand Center in Zweden. ‘We concentreerden ons op het vertalen van het design van de Aero X in een crossover. We voegden functionele lifestyle-kenmerken toe die passen bij de activiteiten van mensen die dit soort auto’s kopen’, vertelt hij.

Het dashboard van de Saab 9-4X BioPower is gericht op de bestuurder. Opvallend is de op de Aero X geïnspireerde clear zone, die zich uitstrekt vanaf de middenconsole tot de hoofddisplay van de auto. In de clear zone bevinden zich slechts de verzonken startknop en bedieningsknoppen voor het infotainmentsysteem. De karakteristieke groene verlichting van de instrumenten verwijst naar Saabs luchtvaartverleden, net als de schaalverdeling als die van een hoogtemeter en de stuurwielbekleding dat doen. Het panoramadak past uitstekend bij de auto die ontworpen is met het oog op het plezier die buitenactiviteiten bieden.

Saab-designers werkten samen met Saab Salomon Big Mountain-topskiërs om tot een innovatief opbergsysteem voor ski’s en bijbehorende uitrusting ín de auto te komen. De achterzijde van de bagageruimte heeft een uitschuifbaar gedeelte voorzien van een uitklapbare aluminium skihouder, die geschikt is voor het opbergen van drie paar ski’s plus stokken. Skischoenen kunnen opgeborgen worden in een verwarmbaar compartiment ónder de bagageruimte. Voor maximale functionaliteit is de gehele bagageruimte bekleed met een waterresistente en krasbestendige rubberlaag.

Voor de eerste keer combineert Saab de compacte aluminium viercilinder BioPower-motor, inclusief turbotechniek, directe inspuiting en variabele kleptiming én Saab XWD met de brandstof E85 (85 procent bio-ethanol, 15 procent benzine).

Door het innovatieve vierwielaandrijving XWD van Saab neemt de betrokkenheid van de bestuurder significant toe. Een actief managementsysteem verdeelt koppel via een elektronisch gestuurd sperdifferentieel (eLSD) niet alleen over beide assen, maar ook over de achterwielen. De Saab 9-4X BioPower Concept is een tot de verbeelding sprekende auto bedoeld voor consumenten die houden van buitenactiviteiten én op zoek zijn naar een sportieve rijervaring die in harmonie is met de natuur.
Categorie:
Tag(s):