donderdag, 14. februari 2008 - 9:47

Schepen in de mist op elkaar gevaren

Bemmel

In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 februari zijn in dichte mist op de Waal binnen de gemeente Lingewaard twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen. De schepen zijn frontaal op elkaar gevaren. Dit heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) donderdag bekendgemaakt.

Beide schepen liepen hierbij enkele flinke deuken op. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor en ook het milieu heeft geen schade ondervonden. De Waterpolitie van het KLPD onderzoekt het ongeval.

Omstreeks 02.00 uur kreeg de Waterpolitie de melding dat op de Waal ter hoogte van Bemmel een lege tanker en een geladen zeeschip tegen elkaar waren gevaren. Het zicht tijdens de aanvaring varieerde van 200 tot 600 meter. Het zeeschip was onder het commando van een loods met een lading stenen onderweg naar Duitsland en voer volgens de verklaring van de loods aan de voor haar bakboords wal.

Het lege stroomafwaarts varende tankschip voer aan haar stuurboords wal en kon het zeeschip niet meer ontwijken. Beide schepen liepen behoorlijke schade op aan hun voorschepen maar kunnen hun reis voortzetten.

Op weg naar de aanvaring raakte een vaartuig van de brandweer uit Millingen aan de Rijn een krib in de Waal tegenover de Pannerdense Kop. Drie van de zes opvarenden van het open vaartuig, een zogenaamde ‘rigid inflatable’ met buitenboordmotor, raakten te water maar konden op eigen kracht uit het water komen.

De drie brandweermannen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Twee van hen vertoonden onderkoelingsverschijnselen en de derde had vermoedelijk enkele gebroken ribben. Alle drie hebben ze inmiddels het ziekenhuis verlaten. De boot raakte bij het ongeval zwaar beschadigd en de Waterpolitie onderzoekt ook dit scheepsongeval.
Provincie:
Tag(s):