donderdag, 26. maart 2009 - 8:54

Chinese Brilliance haalt drie sterren in crashtest

De Chinese auto Brilliance BS4 komt beter uit de crashtest dan zijn voorganger, de in 2007 geteste Brilliance BS6. Deze auto krijgt drie sterren voor zowel de bescherming van volwassen inzittenden als bescherming van kinderen. Dat blijkt uit een crashtest die is uitgevoerd door ANWB, ADAC en een aantal Europese zusterclubs.

ster. De BS4 is iets kleiner dan de BS6 maar is op hetzelfde onderstel gebouwd.

De Brilliance is getest volgens het EuroNCAP-testprotocol en de beoordeling van de resultaten is uitgevoerd volgens de oude systematiek die tot eind 2008 werd gehanteerd. Dit maakt een zuivere vergelijking tussen de Brillance BS4 en de Brillance BS6 mogelijk. Hieruit blijkt dat Brilliance een stap in de goede richting heeft gezet. Dat neemt niet weg dat er in vergelijking met andere in Europa verkrijgbare voertuigen nog een grote stap gezet moet worden. Die auto’s halen over het algemeen minstens vier sterren.

Bij de frontale botsing blijkt dat het passagierscompartiment duidelijk sterker is geworden waardoor de testdummies minder krachten te verduren krijgen. Toch zijn de belastingen op de borststreek van de bestuurder en op de bovenbenen en knieën van beide voorinzittenden aan de hoge kant.
Door het losbreken en scheuren van de voetenruimte en de ver naar binnendringende pedalen is er een zeer hoog letselrisico voor enkels en voeten.

In de zijdelingse botsing worden meer punten gescoord. De deurstijl blijft stijf en vangt de klap op terwijl de grote zijairbag passende bescherming biedt aan torso en hoofd.

De Brillance BS4 is geïntroduceerd in Europa maar wordt vermoedelijk pas in 2010 in Nederland leverbaar.

De ANWB is al twee decennia betrokken bij onafhankelijke autobotsproeven in Europa. Dat informatie over de veiligheid een rol speelt bij de keuze van de koop van een nieuwe auto staat vast. Deze testen zijn dan ook bedoeld om autofabrikanten te stimuleren om hun auto’s veiliger te maken zodat het aantal doden en gewonden bij botsingen zal verminderen.
Categorie:
Tag(s):