woensdag, 1. juli 2009 - 21:24

Extra autoslooppremie voor Amsterdammers

Amsterdam

Amsterdam is van plan per 1 oktober van start te gaan met de Amsterdamse sloopregeling. Amsterdammers die hun oude personenauto of bestelauto laten slopen en een schonere auto daarvoor terugkopen, kunnen bovenop de nationale slooppremie een extra bedrag tussen € 250,- en € 1000,- krijgen.

Maar Amsterdam doet meer. Daarnaast komen Amsterdammers, die ervoor kiezen geen andere auto te kopen ook in aanmerking voor een slooppremie, de zogenaamde auto de deur uit- premie. In september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voorwaarden en subsidiebedragen.

Wethouder Gerson: “Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Daarom helpt de gemeente in deze tijden van recessie de Amsterdammer en het lokale bedrijfsleven een handje.

Om die reden stelt Amsterdam als eerste gemeente extra subsidie beschikbaar bovenop de nationale slooppremie. Bijzonder is dat we daarbij ook wat extra’s doen voor mensen die geen nieuwe auto willen kopen. Op die manier helpen we de recessie bestrijden en werken we tegelijkertijd aan de leefbaarheid van de stad”

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Amsterdam tegelijkertijd zou starten met de nationale sloopregeling, maar in de praktijk bleek dat niet mogelijk. De Amsterdamse regeling sluit wel aan op de nationale sloopregeling en wordt in combinatie daarmee uitgevoerd.

De eigenaar van de te slopen auto moet wel in Amsterdam wonen of gevestigd zijn en de auto sinds 1 maart 2008 in zijn bezit hebben. De bedragen die bovenop de nationale slooppremie kunnen worden aangevraagd, liggen tussen de € 250,- en € 1000,-.

Auto de deur uit- premie
Daarnaast komt Amsterdam nog met een aparte regeling voor Amsterdamse autobezitters die hun vervuilende auto voor sloop aanbieden en géén nieuwe auto willen aanschaffen.

Alleen de meest vervuilende personenauto’s komen in aanmerking. Personenauto’s met een benzinemotor tot en met bouwjaar 1989 krijgen € 500,- premie. Personenauto’s met dieselmotor tot en met bouwjaar 1995 krijgen € 1000,- premie. Een eventueel verleende parkeervergunning voor de sloopauto moet worden ingeleverd.

Er is in totaal ruim € 6 miljoen beschikbaar. Daarvoor kunnen naar schatting 14.000 auto’s worden gesloopt. Na het definitieve besluit zullen de eigenaren die in aanmerking komen op de hoogte worden gesteld van de Amsterdamse sloopregeling. De regeling geldt niet voor auto’s die al voor de ingangsdatum van 1 oktober gesloopt zijn en loopt tot 31 december 2010 of eerder als het subsidieplafond van de Amsterdamse of Nationale sloopregeling bereikt wordt.

De precieze uitwerking van de sloopregeling komt in een aparte verordening, die in september zal worden vastgesteld. De gemeente laat de regeling zo snel mogelijk ingaan, maar moet zich houden aan vaststaande termijnen en procedures.

De Amsterdamse sloopregeling is een van de maatregelen uit het verkeersplan Voorrang voor een Gezonde Stad voor een schone en leefbare stad.

Meer informatie:
Zie ook het overzicht van de premies en voorwaarden.
Voor nadere informatie over de Amsterdamse sloopregeling: www.amsterdamsesloopregeling.nl(http://www.amsterdamsesloopregeling.nl)
Zie voor de landelijke sloopregeling en de voorwaarden: www.nationalesloopregeling.nl
Provincie:
Tag(s):