donderdag, 14. mei 2009 - 21:02

FNV dreigt met acties bij KLM

Schiphol

FNV Bondgenoten heeft in een ultimatum aan de KLM heropening van de cao-onderhandelingen gevraagd. Desnoods wil de bond tot acties overgaan. Vijf andere bij de KLM betrokken bonden willen geen verdere onderhandelingen. Zij hebben al een akkoord gesloten.

CNV heeft overigens niet de cao getekend en legt deze momenteel neutraal aan de leden voor. Maar de FNV was al tijdens de onderhandelingen opgestapt.

De KLM en de andere bonden wilden snel een crisisakkoord sluiten met een beperkte loonsverhoging van 1,25 procent en behoud van werkgelegenheid. De FNV is de grootste bond bij het grondpersoneel en heeft ook cabineleden.

,,Zij willen toch afspraken maken over uitzendkrachten, het reisverlof, de beloning van de top van het bedrijf, milieubeleid en werkzekerheid. De KLM doet wel zijn best om niemand te ontslaan, maar wij willen een harde garantie'', benadrukt bestuurder Leen van der List.

Voor woensdagavond wil de bond weten of de KLM alsnog wil praten. Daarna volgt een echt ultimatum en eventueel acties. Geen stakingen. Behalve de actiebereidheid onder de leden, is ook de solidariteit van de andere bonden een probleem voor de FNV.

Vakbond de Unie is fel tegen nieuwe onderhandelingen. ,,Het gaat slecht in de luchtvaart en met de KLM'', zegt Sven Laarveld. ,,Het is niet de tijd voor discussies over modernisering van de arbeidsverhoudingen. We moeten nu een cao sluiten waarmee we de familie bij elkaar houden.'' De Unie en de categorale bonden hebben al ingestemd met de cao. Ze zullen niet accepteren dat de KLM opnieuw gaat onderhandelen.
Provincie:
Tag(s):