Dat blijkt uit een brief van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze aan dat Nederland ook in de toekomst een centrale rol kan blijven vervullen in de energievoorziening van Noordwest Europa.
Niet alleen met de leverantie van het eigen Nederlandse gas, maar in toenemende mate ook door de import van buitenlands gas dat via Nederland in Europa wordt gedistribueerd. In dat concept is er een belangrijke rol weggelegd zowel voor het in Groningen gevestigde Gasterra - de handelstak van de vroegere Nederlandse Gasunie – als voor Gasunie, dat middels haar leidingen zorgt voor het gastransport.
Minister Van der Hoeven van economische zaken heeft nu een plan gepresenteerd om met het bedrijfsleven het ‘Overlegplatform Gasrotonde’ in het leven te roepen. Doel er van is om Noord-Nederland uit te laten groeien tot knooppunt in het transport en de handel van aardgas in Noordwest-Europa.
Minister Van der Hoeven heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat zij maatregelen wil nemen om dit te stimuleren. Daarnaast wil ze zorgen voor genoeg opslagcapaciteit. Bovendien moet er volgens haar worden gezorgd voor een markt met voldoende aanbod, inzichtelijke en stabiele prijzen en een gasmix van buitenlands, Nederlands en groen gas.
Gasunie in Groningen heeft laten weten blij te zijn met het platform. Het bedrijf zet zich al langer in voor de gasrotonde en speelt hierin een belangrijke rol.
donderdag, 29. oktober 2009 - 16:33
Groningen spil in ‘Gasrotonde van Europa’
Groningen
De gasbel in Slochteren loopt heel langzaam leeg. Maar toch zal Groningen ook in de toekomst een belangrijke rol blijven vervullen; in afnemende mate als gasleverancier, en in toenemende mate als centraal punt in het concept van Nederland als ‘gasrotonde voor Noordwest Europa’.
Provincie:
Tag(s):