dinsdag, 5. mei 2009 - 10:58

Groot project voor betere medicijnen tegen astma

Amsterdam

Er is grote behoefte aan betere geneesmiddelen voor mensen met ernstig astma. Daarom start deze zomer een studie die meer kennis over de aandoening moet opleveren. Aan het onderzoek, dat gecoördineerd wordt door het AMC, doen veertig Europese instellingen en bedrijven mee.

De EU heeft 21,5 miljoen euro toegezegd. Het geld is afkomstig van het Innovative Medicines Initiative(IMI), dat de komende jaren honderden miljoenen euro’s wil investeren in het vergroten van de kennis over chronische aandoeningen.

‘We gaan op een nieuwe systeembiologische manier naar astma kijken’, zet projectleider Peter Sterk de plannen uiteen. ‘Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen is dat nu mogelijk geworden.’ Sterk is hoogleraar Pathofysiologie en fenotypering van astma en COPD in het AMC. Hij is projectleider van de Europese U-BIOPRED studie (Unbiased Biomarkers for the Prediction of Respiratory Disease Outcomes).
De kennis die de onderzoekers hopen op te doen, moet uiteindelijk leiden tot nieuwe medicamenten tegen ernstig astma.

Mensen met deze vorm van astma hebben ondanks de huidige, zware behandelingen veel last van hun ziekte, waardoor ze ernstig belemmerd worden in het dagelijks leven. Het gaat om een kleine tien procent van alle astmapatiënten. Deze groep heeft nauwelijks of geen baat bij de bestaande middelen.
Categorie:
Tag(s):