zaterdag, 23. mei 2009 - 10:41

Kleine ondernemers met SP in actie tegen Brusselse regelzucht

Rotterdam

Gisteren kwamen ambachtelijke slagers, groentemannen, poeliers, bakkers en visboeren in Rotterdam in actie tegen de onmogelijke regeltjes uit Brussel.

Met SP-Europalijsttrekker Dennis de Jong lieten zij het winkelend publiek zien hoe onzinnig de regels zijn. Er werden lekkernijen uitgedeeld, waarbij werd voldaan aan de absurde etikettenregels die de Europese Unie wil invoeren.

In een nieuw voorstel van de EU moeten alle producten voorzien zijn van een etiket met alle productinformatie en voedingswaarden. Voor een kleine ondernemer is dit niet te betalen en praktisch onmogelijk.

De verplichte voedingswaardetest kost per product 400 euro. Een gemiddelde slager heeft 180 producten, wat maakt dat een slager gemiddeld 72.000 euro moet betalen.

"Het is belangrijk dat consumenten goede productinformatie krijgen. Maar de regels uit Brussel zijn zo gemaakt dat alleen de grote voedselindustrie eraan kan voldoen," aldus De Jong. "De SP steunt de kleine ondernemers, die het op deze manier steeds moeilijker worden gemaakt. Daarom moeten de Brusselse regels ruimte laten om een uitzondering te maken voor kleine ondernemers."

De actie, 'Minder Brussel - meer ruimte voor kleine ondernemers', wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Slagers organisatie, De Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren, het verbond van de Nederlandse visdetailhandel en de AFG Detailhandel Nederland.
Provincie:
Tag(s):