zondag, 26. april 2009 - 20:57

Knotsgekke topper eindigt onbeslist

(Elfvoetbal) Een heroïsche komedie vol drama in Amsterdam. Een korte samenvatting van een duel dat nauwelijks anders is samen te vatten. Het werd 1-1 tussen Ajax en AZ, maar dat er niet meer doelpunten vielen was een wonder.

Met name scheidsrechter Pieter Vink was helemaal de weg kwijt. Een strafschop waaraan geen overtreding voorafging. Penalty's die niet werden gegeven. Onterecht rood. De scheidsrechter ging behoorlijk in de fout. In de eerste helft gaf hij geen strafschop toen Ragnar Klavan Luis Suarez met zijn been om Suarez' middel naar de grond werkte.

Vink deed in de tweede helft pas echt raar. Moussa Dembélé stak bij een vrije trap voor Ajax zijn hand in de lucht en keerde daarmee het schot van Urby Emanuelson. Hij kreeg geen geel. Niet veel later kreeg Stijn Schaars direct rood, terwijl geel meer op zijn plaats was bij de hard ingezette sliding. In de 64ste minuut kreeg Ajax ineens een strafschop, terwijl er niets aan de hand was. In de blessuretijd vergat Vink echter weer een strafschop te geven, terwijl daar Miralem Sulejmani overduidelijk in de sandwich ging tussen Kees Luyckx en Klavan.

Maar niet alleen de scheidsrechter zorgde voor vermaak. Ook de twee ploegen op het veld droegen hun steentje bij. Bij de eerste strafschop van de wedstrijd, het stond toen 0-1 door een doelpunt van Jeremain Lens, probeerde Luis Suarez te scoren door een stiftballetje. De poging mislukte, maar direct erop gebeurde het drama dat in een heroïsch verhaal ook altijd thuishoort.

Joey Didulica kreeg zijn hand wel tegen de bal en stopte de strafschop. Suarez wilde in tweede instantie scoren, maar kwam daarbij met zijn knie tegen de slaap van de onfortuinlijke doelman. Didulica, die tot voor kort twee jaar lang last had van hoofdpijn door een ongeluk waarbij hij een bal tegen zijn hoofd kreeg, zakte naar de grond en bleef liggen. De wedstrijd lag veertien minuten stil voor de blessurebehandeling. Uiteindelijk moest de Australiër met de ambulance het stadion uit.

Na het kwartier oponthoud ging Ajax volle bak door om de gelijkmaker te maken. Daarbij ontstonden grote kansen, maar de Amsterdamse spitsen stonden niet op scherp. Zowel Suarez als Cvitanich miste enorme kansen. Zo groot dat de bal welhaast niet mis kon.

Via de tweede strafschop, na een handsbal van Klavan, was Suarez wel trefzeker. Geen fratsen deze keer, maar gewoon strak in de linkerhoek.

In de achttien minuten blessuretijd ging Ajax nog vol voor de overwinning. Thomas Vermaelen kopte op de paal. Daarna deed Lens iets terug voor de landskampioen. Hij stuitte echter op Kenneth Vermeer. Niet lang erna weer een kopbal voor Ajax. Cvitanich kopte een voorzet van Aissati goed, maar raakte weer het houtwerk. In een scrimmage erna schoten Suarez en Sulejmani tegen Sergio Romero en Ismaïl Aissati schoot een geplaatste bal tegen de buitenkant van de kruising.

Het was het laatste wapenfeit in een knotsgekke wedstrijd. Krankzinnige taferelen zorgden voor een teleurstellend resultaat voor de beide ploegen. Ajax nam immers de tweede plaats niet over van Twente en AZ had een groot feest willen vieren, maar moest dat indammen vanwege de blessure van de doelman. Voor het neutrale publiek ontspon zich echter een heroïsch, 108 minuten durend, drama dat het zich nog lang zal herinneren.
Categorie:
Tag(s):