maandag, 23. maart 2009 - 9:46

Nieuw navigatiesysteem voor Eurocontrol

Maastricht

Het luchtverkeerscentrum Eurocontrol in Maastricht gaat werken met een nieuw navigatiesysteem. Het nieuwe systeem wordt maandagmiddag bij Eurocontrol in werking worden gesteld. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat zal hierbij aanwezig zijn. Het oude systeem is al ruim 35 jaar in gebruik. Eurocontrol in Maastricht begeleidt de vluchten in de Benelux en een deel van Duitsland.

Met het nieuwe navigatiesysteem kunnen directe routes worden berekend. Hierdoor wordt de vliegtijd verkort en minder brandstof per vlucht verbruikt, wat voordelen voor het milieu oplevert, zo laat de luchtverkeersleiding in Maastricht weten. Ook zullen vertragingen in vluchtschema’s worden verminderd, doordat er efficiënter kan worden gewerkt met het nieuwe systeem.

Eurocontrol in Maastricht begeleidt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen vluchten in haar luchtruim. Verwacht wordt dat in heel Europa het aantal vluchten de komende 20 jaar zal toenemen van 10 naar 20 miljoen vluchten. Eurocontrol en haar partners onderzoeken de mogelijkheid om de vluchten in zes Europese landen te begeleiden vanuit een centrum. Het streven van de Europese Unie is om uiteindelijk tot één Europees luchtruim te komen, waarin vliegtuigen worden begeleid vanuit een centraal luchtverkeerscentrum.
Provincie:
Tag(s):