donderdag, 15. oktober 2009 - 13:36

Vlagtwedde derde bij CO2 Bomenprijs 2009

Vlagtwedde

De gemeente Vlagtwedde is derde geworden bij de CO2 Bomenprijs 2009. De gemeenten Baarle-Nassau en Den elder zijn respectievelijk eerste en tweede geworden. De 32 zomereiken die de gemeente Vlagtwedde heeft geplant tijdens de Boomfeestdag in maart jl. leggen tijdens hun leven per inwoner vier kilo CO2 vast.

Vlagtwedde plantte 32 zomereiken in het buitengebied. Per inwoner leggen deze bomen vier kilo CO2 vast tijdens hun leven. Baarle-Nassau (6.800 inwoners) plantte populieren, essen en zwarte elzen in plantsoenen. In totaal gaat het om 1.335 bomen. Zij leggen tijdens hun leven per inwoner dertien kilo CO2 vast. Den Helder (60.000 inwoners) zette zomereiken, zwarte elzen, beuken en grove dennen in het buitengebied en verrijkte de plantsoenen met esdoorns, wilde lijsterbessen en essen. Totaal plantte Den Helder 566 bomen. Zij leggen tijdens hun leven zes kilo CO2 per inwoner vast.

De berekening van de hoeveelheid CO2 die bomen vastleggen is gemaakt door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Bomen nemen CO2 op zolang ze groeien. Hoeveel CO2 dat is, hangt af van de soort boom en waar die staat. Een eik bijvoorbeeld kan veel meer broeikasgas opslaan dan een berk. Bomen in een buitengebied nemen gemakkelijker CO2 op dan bomen in een plantsoen. Gemeenten wisselen bomen bovendien vaker in een plantsoen dan in een buitengebied.
Provincie:
Tag(s):