maandag, 12. juli 2010 - 16:42

KLPD zet honderden extra mensen in wegens WK

Driebergen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zet maandag en dinsdag honderden extra mensen in om de verwachte enorme toestroom van mensen naar de grote steden, maar vooral Amsterdam, mede in goede banen te leiden.

Vooral is er een forse extra inzet op de autosnelwegen, treinen en spoorwegstations in de Randstad en daarbuiten. De inzet is gericht op controle op alcoholgebruik in het verkeer op de snelwegen en op handhaven van het alcoholverbod in treinen en stations, dat voor dinsdag geldt. Daarnaast investeert en assisteert het KLPD als het gaat om een veilig en ordelijk verloop van de WK-evenementen in de grote steden.

Op de snelwegen zal het KLPD de verkeersdoorstroming begeleiden en ingrijpen bij incidenten. Alcoholgebruik van automobilisten en andere bestuurders is alle drie dagen een belangrijk aandachtspunt en ‘stoppen is dan ook blazen’. Het voor dinsdag ingesteld alcoholverbod in de treinen en stations wordt ook strikt door het KLPD gehandhaafd.

Maandag
De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft op Schiphol de regie, maar krijgt op maandag 12 juli ondersteuning van de KLPD-helikopter. Ook de ruiters staan rondom Schiphol opgesteld, om eventuele Oranjefans die toch naar Schiphol komen samen met de KMar op afstand te houden. De Dienst Verkeerspolitie houdt daarbij de snelwegen rondom Schiphol in de gaten. Hetzelfde doet de Dienst Spoorwegpolitie op de treinen naar en van Schiphol.

Dinsdag
In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt voor dinsdag 13 juli een geheel alcoholverbod. Het is verboden om alcohol te gebruiken, of dronken te zijn op een station of in de trein. De Dienst Spoorwegpolitie controleert samen met de NS Service en Veiligheidsteams op alcoholgebruik in de treinen en op de stations.

Het KLPD zet op dinsdag ook fors in op ondersteuning aan het korps Amsterdam-Amstelland. De Dienst Waterpolitie is met negen boten aanwezig bij de intocht, als die doorgaat indien Nederland daadwerkelijk wereldkampioen wordt De inzet van zeven speedboten en twee grote boten moet voorkomen dat de vaarweg van de spelersboot wordt geblokkeerd.

De route van de geplande triomftocht door de grachten is donderdagmiddag al door de Dienst Waterpolitie aan een uitgebreide veiligheidsinspectie onderworpen. De Dienst Spoorwegpolitie gaat tijdens de huldiging op dinsdag veel extra personeel inzetten.

Er worden die dag 175 extra agenten ingezet op de treinstations in Amsterdam en wijde omgeving, als ook in de vele treinen die naar en van de hoofdstad rijden. Op die manier wordt het mogelijk om ook op de stations waarlangs treinen naar Amsterdam rijden een extra bezetting neer te zetten.

Heel belangrijk bij dit soort mega-evenementen zijn de helikopters van de Dienst Luchtvaartpolitie. Met haar camera’s en waarnemers zijn de heli’s voor het Amsterdamse commandocentrum onmisbaar als het gaat om crowd-control en -management.
Provincie:
Tag(s):