woensdag, 5. mei 2010 - 11:33 Update: 12-09-2018 22:05

Verdachte verstoring dodenherdenking langer vast

Amsterdam

De man die werd aangehouden wegens de verstoring van de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gisteren wordt langer vastgehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam vannacht besloten.

De 39-jarige Amsterdammer wordt langer vastgehouden omdat hij naast verstoring van de openbare orde ook verdacht wordt van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De verdachte heeft geen verklaring afgelegd. Er is nog niets bekend over de motieven voor zijn gedrag.

Er worden nog verschillende personen gehoord die getuige waren van het incident. Daarnaast wordt er verder onderzoek gedaan naar de aard van het letsel van mensen die tijdens het incident gewond zijn geraakt. Naar nu blijkt, hebben in elk geval meerdere personen ernstige fracturen opgelopen. Het onderzoek naar de persoonlijke en psychische omstandigheden van de verdachte loopt nog. De identiteit van de man is vastgesteld. Hij is een bekende van justitie en is meermalen veroordeeld wegens diefstallen, gewelds- en drugsdelicten.

In de avond van 4 mei werden twee mannen gearresteerd tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Tijdens de twee minuten stilte veroorzaakte een man die zich toonde als een orthodoxe jood paniek onder de aanwezigen door eerst hardop te prevelen en daarna langdurig te schreeuwen. Ondertussen hield hij zijn armen opgeheven. Hij werd direct aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde door politiemensen die ter plekke waren. De man maakte een verwarde indruk.

Een andere man die werd aangehouden tijdens de herdenking, is vrijgelaten toen bleek dat hij niets met het incident te maken had.

De verdachte zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: