zaterdag, 5. februari 2011 - 11:48

Automobilisten: Overijsselse wegen scoren bijna een acht

Zwolle

Deelnemers aan het ANWB-wegbelevingsonderzoek waarderen de provinciale wegen in Overijssel met bijna een 8 als rapportcijfer. ‘We krijgen complimenten over de aanduiding van de maximumsnelheid op hectometerpaaltjes en de nieuwe wegmarkering’, meldt de provincie.

Ook het zicht op de weg en kruisingen en de zichtbaarheid en locatie van de borden worden positief beoordeeld. Kritische opmerkingen zijn er ook. Zo gaven de deelnemers te kennen dat er soms rijdende afzettingen of borden waren geplaatst zonder dat er een wegwerker werd gesignaleerd.

Ook zien de deelnemers graag een snelheidsaanduiding bij het binnenrijden en verlaten van de bebouwde kom. Op sommige trajecten vindt men de maximumsnelheid te hoog (Kamperzeedijk) en op andere trajecten juist te laag ('s Heerenbroek en Balkbrug). Ten slotte laat volgens de deelnemers aan het onderzoek de kwaliteit van het wegdek op sommige trajecten te wensen over door bijvoorbeeld spoorvorming.

Gedeputeerde Job Klaasen is blij met de waardering van de weggebruikers voor de Overijsselse wegen en neemt de kritische opmerkingen zeer serieus. "Wij zien de weggebruiker als klant. Op basis van onder meer de resultaten van dit wegbelevingsonderzoek willen wij onze dienstverlening en kwaliteit van de wegen verder verbeteren. Zo gaan we met onze aannemers strakkere afspraken maken over het gebruik van borden tijdens wegwerkzaamheden. Ook gaan we dit jaar nog van start met de verbetering van de N 377 tussen Balkbrug en Nieuwleusen en de N 764 tussen 's Heerenbroek en de Molenbrug bij Kampen."

Overijsselse wegenkaart
Om de Overijsselse weggebruikers en inwoners beter te informeren over het werk dat de provincie uitvoert om de provinciale wegen vlot en veilig begaanbaar te houden, en wat mensen daar ook zelf aan kunnen bijdragen, heeft de provincie een wegenkaart ontwikkeld.

Hierop staan bijvoorbeeld alle provinciale wegen, waar informatie te vinden is over wegwerkzaamheden en de spelregels voor een goed gebruik van de wegen. De nieuwe wegenkaart wordt toegestuurd aan alle omwonenden van provinciale wegen. Daarnaast is de kaart ook in te zien en op te vragen via de website www.overijssel.nl/wegenkaart.

Wegbelevingsonderzoek
Doel van het wegbelevingsonderzoek is om beter zicht te krijgen hoe weggebruikers de (provinciale) weg ervaren. Zo'n 50 ANWB-leden met bijrijders hebben eind 2010 een route van 170 kilometer gereden over provinciale wegen in West-Overijssel: Zwolle-Kampen-Genemuiden-Vollenhove-Blokzijl-Steenwijk-Zwartsluis-Hasselt-Lichtmis-Balkbrug-Ommen-Dalfsen-Zwolle. Het is de derde keer dat de provincie Overijssel een dergelijk onderzoek heeft laten uitvoeren.
Provincie:
Tag(s):