dinsdag, 30. augustus 2011 - 18:09

Knuffel een Lakenvelder

Op zaterdag 3 september is het mogelijk om
Wie nu eens een Lakenvelder wil knuffelen of gewoon van dichtbij wil bewonderen kan op 3 september zijn/haar hart luchten. Het educatie- en voorlichtingscentrum Hammerslag in Westergeest doet dan mee aan de Dag van de Lakenvelder. Rond de boerderij lopen dertig stuks van deze bijzondere koeien, waaronder ook kalveren.

De Lakenvelder is een bijzondere koe door zijn typerende witte baan op het lijf. De zeldzame koeien zijn op maar weinig boerderijen te vinden. In Nederland zijn naar schatting zo’n duizend Lakenvelders. Dertig daarvan zijn het afgelopen jaar aangeschaft door veehouder Jilles Dijkstra toen hij gestopt is met melken op zijn bedrijf. De Hammerslag richt zich nu volledig op toeristen en recreanten. “Voor ons bedrijf met bezoekerscentrum zochten we geschikte koeien die ook passen bij onze gasten. Dat is de Lakenvelder geworden”, vertelt Dijkstra. “De Lakenvelder is een aaibare koe met een lief karakter. Hij is wat kleiner dan de doorsnee melkkoe. Het is een zoogkoe, de kalveren lopen en drinken dus bij de moeder. En dat is een pracht gezicht.”

De Lakenvelder was bijna uitgestorven. Nu gaat het iets beter met het ras, maar wereldwijd zijn er nog altijd minder Lakenvelders dan tijgers. Vanuit het bezoekerscentrum zijn de zeldzame koeien goed te bekijken. “Op het terras zijn ze van heel dichtbij te zien. Wie dat wil, mag ook het land in. Dan zal iedereen zich er over verbazen dat deze lieve koeien zich gewoon laten aaien”, aldus Dijkstra. Wie nader kennis wil maken met dit bijzondere Oudhollandse veeras is zaterdag 3 september van 10.00 tot 17.00 uur welkom op de Hammerslag aan de Weardebuorsterwei 2 in Westergeest.
Provincie:
Tag(s):