dinsdag, 13. december 2011 - 20:55 Update: 08-07-2014 0:55

Olifantsgras rond Schiphol ingezet tegen ganzen

Schiphol

Olifantsgras biedt een natuurlijke verhoging van de vliegveiligheid omdat het een minder aantrekkelijk gewas is voor ganzen. ‘Bovendien kan het dienen als biomassagrondstof voor de duurzame productie van energie en bioplastic’, meldt Wageningen UR dinsdag.

Dinsdag heeft Wageningen UR een 'Green Deal' getekend met twee partners - boeren uit de Haarlemmermeer en de Rijksoverheid - voor de teelt van Olifantsgras op 15 hectare terrein in de omgeving van Schiphol.

Voor Wageningen UR is dit proefproject een leertraject dat aantoont of het Olifantsgras alle verwachte positieve duurzaamheidseigenschappen inderdaad waarmaakt.

Het Olifantsgras, of Miscanthus, heeft eigenschappen die duurzame toepassingen binnen handbereik lijken te brengen. Het gras is na twee jaar productief, heeft geen extra water nodig vanwege de zoutresistente eigenschappen, produceert een eigen vruchtbare strooisellaag waardoor gewasbeschermingsmiddelen en bemesting overbodig zijn.

Onaantrekkelijk voor ganzen
Het materiaal na oogst is droge stof (stro), dat geschikt is voor productie van energie en plastic. Daarmee is het een ideale biomassa in de innovatieve duurzame productiecyclus of biobased economy. Wageningen UR heeft hiervoor samen met partners een kringloopketen ontwikkeld. Voor Schiphol past het gewas in de doelstellingen om de vliegveiligheid te verhogen, doordat het onaantrekkelijk is voor ganzen.
Categorie:
Tag(s):