donderdag, 17. mei 2012 - 8:36 Update: 08-07-2014 0:52

Aflossing André Kuipers aangekomen bij ISS

Moskou

Het zit er bijna op voor de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers nu zijn aflossing is gearriveerd. Vanochtend vroeg is de Sojoezraket met drie astronauten aangekomen en gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS.

De twee Russen en een Amerikaan zullen later vandaag de luiken naar het ISS openen na een uitgebreide checklist.

De drie nieuwe astronauten zullen daar tot september blijven. Wanneer Kuipers en zijn collega's uit het station vertrekken is niet duidelijk. In zijn logboek schrijft Kuipers al wel druk bezig te zijn met zijn terugkeer naar aarde.

''Mijn eigen terugkeer is al over anderhalve maand en de eerste voorbereidingen duiken nu al op in mijn tijdlijn. Zo hebben we onlangs de stoelen van de Sojoez getest, om te kijken of we er nog goed in passen.

Door de gewichtloze omstandigheden word je wat langer, tot zelfs enkele centimeters. Toen Anatoli Ivanishin dezelfde check deed in april, paste hij niet goed meer in zijn stoeltje. We moesten aanpassingen doen om hem veilig terug te laten keren. Mijn stoel zit gelukkig nog steeds als gegoten. In de komende weken ga ik ook weer een lektest van het ruimtepak doen, de procedures doornemen en oefenen op de handmatige terugkeer met de Sojoez.''
Categorie:
Tag(s):