maandag, 23. juli 2012 - 19:36

AMC bezig met grote vernieuwing operatiekamers

Amsterdam

Met de ingebruikname vandaag van vier ultramoderne operatiekamers, is de vernieuwing van het AMC-Operatiecentrum een flinke stap verder gekomen. In een paar jaar tijd en in verschillende fases worden alle twintig operatiekamers vervangen.

Terwijl het werk gewoon doorgaat, wordt er zo een volledig nieuw Operatiecentrum gebouwd. Met de oplevering van de tweede set van vier nieuwe OK’s, is de vernieuwing van het Operatiecentrum bijna op de helft.

Met de nieuwe universele operatiekamers kan het AMC weer jaren vooruit. Een belangrijke vernieuwing is de endoscopische apparatuur die via een dockingstation aan een zweefarm wordt gekoppeld. De arm tilt vervolgens de kar met apparatuur van de grond waarna de medische gassen, stroom, data en audiovisuele apparatuur automatisch gekoppeld worden. Dit maakt het gebruik flexibel. Groot voordeel is dat de vloer geheel vrij is, en dat er geen losse snoeren meer liggen.

In een volgende fase komen er naast nog tien nieuwe OK ’s ook twee hybride operatiekamers; een combinatie van een röntgeninterventie-kamer en een volwaardige operatiekamer.

Meer beeldschermen
In de nieuwe operatiekamers zijn verschillende beeldschermen prominent aanwezig. Steeds vaker worden operaties minimaal invasief uitgevoerd, via een kleine opening in het lichaam van de patiënt. De arts opereert aan de hand van camerabeelden. Via de verschillende schermen heeft de arts alle noodzakelijke informatie bij de hand: naast de beelden van de operatie zelf, ook MRI/CT-beelden en röntgenbeelden. Via een audiovisuele verbinding kunnen de beelden van een operatie ook elders getoond worden, bijvoorbeeld voor medisch onderwijs of voor congressen.

‘downflowplenum’
Bijzonder aan de nieuwe operatiekamers is het systeem van luchtbehandeling. Er is een groot zogeheten ‘downflowplenum’, een systeem dat een scherm van schone (microstoffilter-)gefiltreerde lucht naar beneden blaast en zo in een gebied van 3,5 bij 3,5 meter rond de operatietafel stabiele en steriele omstandigheden creëert. Tussen de Operatiekamers is een steriele ruimte, waar de operatieassistenten de operatie voorbereiden. Ook daar is een downflowplenum, waaronder de benodigde instrumenten onder geconditioneerde omstandigheden worden ‘opgedekt’. Terwijl dat gebeurt, wordt in de OK zelf de patiënt voorbereid op de operatie. Voor de patiënt is dat veel rustiger.

IPod of Iphone in operatiekamers
Niet alleen op medisch gebied zijn de operatiekamers voorzien van de nieuwste apparatuur, het is ook mogelijk om via het Audio Visuele Routeringsysteem muziek af te spelen van een eigen IPod of Iphone of van het internet. De data-bandbreedte van de nieuwe operatiekamers is door het gebruik van glasvezel zo breed dat de operatiekamers klaar zijn voor de ontwikkelingen in de komende jaren.
Provincie:
Tag(s):