maandag, 10. september 2012 - 17:26

Celstraf geëist voor boekhoudfraude Twentse runderslachterij

Het Functioneel Parket (FP) heeft maandag voor de rechtbank Almelo twaalf maanden gevangenisstraf - waarvan vier voorwaardelijk - geeist tegen de voormalig president-directeur en de financieel directeur van een grote runderslachterij uit Enschede.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het tweetal langdurig en op grote schaal gefraudeerd met de boekhouding en jaarrekeningen van de slachterij. Zij deden dit om te verbloemen hoe slecht het ging met het bedrijf.

Na de BSE-crisis in 2000 en de MKZ-crisis in 2001 ging het niet goed met de runderslachterij. Uit onderzoek door de FIOD is naar voren gekomen dat sinds 2001 beide verdachten fraudeerden met de boekhouding, waardoor het leek of het wel goed ging met het bedrijf.

De fraude zou met kennis van zaken zijn gepleegd, daardoor kon hij zolang verborgen blijven. De externe accountant is om de tuin geleid. Na het ontdekken van de fraude ging de slachterij in 2010 failliet. Schuldeisers zijn door de fraude voor meer dan 30 miljoen benadeeld.

Ondermijning vertrouwen
"De fraude is zo ernstig dat die een afschrikwekkende, onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt" zei de officier van justitie op zitting: "De impact van de fraude is enorm. Door hun handelen is het vertrouwen dat in het maatschappelijk verkeer wordt toegekend aan cijfers, ernstig ondermijnd."

Immers, banken en externe crediteuren gaan af op de gepresenteerde cijfers. Zij moeten er vanuit kunnen gaan dat die kloppen. Het OM vindt het daarnaast ook kwalijk dat beide verdachten het ondergeschikte personeel hebben aangezet tot het maken van valse facturen.

Wat voor de verdachten pleit is dat ze de fraude niet hebben gepleegd om er zelf beter van te worden. Beide verdachten hoopten door de fraude het bedrijf met werkgelegenheid voor 600 werknemers te kunnen redden.

Dat is niet gelukt en ze hebben schuldeisers zelfs met een nog groter verlies achtergelaten. Beide verdachten zijn civiel aansprakelijk gesteld voor 100 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):