dinsdag, 5. juni 2012 - 14:56 Update: 08-07-2014 0:51

Combinatie van behandelingen vergroten overlevingskans slokdarmkanker

Groningen

De overlevingskans van slokdarmkankerpatiënten met een tumor die nog operatief verwijderd kan worden, stijgt met een derde wanneer zij voorafgaande aan de operatie chemotherapie en bestraling krijgen.

Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie van vijf academische instellingen, waaronder het UMCG, en twee ziekenhuizen onder leiding van Erasmus MC. De onderzoekers hebben hun bevindingen zojuist gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine (NEJM). De vinding is belangrijk omdat het aantal mensen met slokdarmkanker snel toeneemt.

Wereldwijd komen er jaarlijks 480.000 nieuwe patiënten met slokdarmkanker bij. Meer dan de helft van de patiënten bij wie de diagnose slokdarmkanker wordt gesteld komt niet meer in aanmerking voor een operatie omdat de tumor te uitgebreid is of omdat er al sprake is van uitzaaiingen.

De vijf jaars overleveving van patiënten die wel geopereerd kunnen worden is ongeveer 40 procent. In de studie werd aangetoond dat dit percentage met 13 procent stijgt wanneer de patiënten voorafgaande aan de operatie werden behandeld met een gecombineerde behandeling van chemotherapie en bestraling. Van de patiënten die alleen geopereerd werden, was na 2 jaar nog de helft in leven. Bij de patiënten die de uitgebreide behandeling kregen was na ruim 4 jaar nog de helft in leven.
Categorie:
Tag(s):