woensdag, 7. maart 2012 - 21:40

Grote Culturele Prijs van Drenthe voor Alfred Hafkenscheid

Schipborg

Het college van gedeputeerde staten heeft de Grote Culturele Prijs van Drenthe 2012 toegekend aan kunstschilder Alfred Hafkenscheid. De prijs, die voor het eerst in 1955 is uitgereikt, wordt sinds 2009 één keer in de twee jaar toegekend aan een persoon of instelling die zich in Drenthe op cultureel terrein op een bijzondere manier weet te onderscheiden. De belangrijkste culturele prijs van Drenthe bestaat uit een bronzen legpenning en een bedrag van € 10.000.

Alfred Hafkenscheid is in 1936 geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij als kind in verscheidene Jappenkampen, wat zijn werk als kunstenaar duidelijk heeft beïnvloed. Zijn schilderijen zijn van een stille, doorleefde tragiek. Al sinds de jaren ’60 woont de kunstenaar in het Drentse Schipborg.

Cultuurgedeputeerde Rein Munniksma vindt dat van de 50 aanmeldingen Hafkenscheid een zeer bijzondere plek inneemt: “Vanaf de eerste dag dat
ik in Drenthe ben gaan werken, kon ik niet om de schilderijen van Hafkenscheid heen. En nog steeds ben ik onder de indruk van het bijzondere karakter van zijn werk. Indrukwekkend en een terechte voordracht!"

De adviescommissie Grote Culturele Prijs van Drenthe is onder de indruk van de authenticiteit van Hafkenscheid, die een stug doorzettingsvermogen toont, wars is van populisme of het hedonisme. Bovendien laat Hafkenscheid met zijn werk voortdurend zien dat het nergens anders dan in Drenthe had kunnen ontstaan. Op 75-jarige leeftijd zit hij nog volop ideeën en ambitie.

Voorzitter van de provinciale adviescommissie Culturele Prijs Bert Naarding en Rein Munniksma bezochten de winnaar woensdag op zijn thuisadres. Hafkenscheid nam de felicitaties overweldigd, maar bovenal vereerd in ontvangst. Na een rondleiding door het atelier koos Rein Munniksma ter plaatse een favoriet werk. Het schilderij ‘Dans van Salomé’ krijgt tijdelijk een plek in het provinciehuis.
Provincie:
Tag(s):