donderdag, 27. september 2012 - 9:29 Update: 08-07-2014 0:29

Hyundai komt als eerste met brandstofcelauto

Parijs

De markt voor op accu's aangedreven elektrische voertuigen zou wel eens kunnen stagneren, nu de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai vandaag in Parijs hun op waterstof aangedreven auto introduceert.

Hyundai begint eind 2012 met serieproductie van de Hyundai ix35 brandstofcelauto. Daarmee is het wereldwijd de eerste autofabrikant die deze volledig schone auto's commercieel inzet. Dat heeft het Hyundai concern op de Autosalon van Parijs bekend gemaakt.

Hyundai start in december 2012 met de productie van de Hyundai ix35 brandstofcelauto in de fabriek in Ulsan, Korea. Het doel is om in 2015 1.000 voertuigen te hebben geproduceerd. Hyundai heeft al contracten getekend met steden in Zweden en Denemarken die de auto gaan leasen. Andere Europese steden hebben interesse getoond. Na 2015 heeft Hyundai een kleine serie van 10.000 exemplaren van de Hyundai ix35 met brandstofcel gepland.

ix35-model krijgt een speciale waterstofuitvoering
Honderden ingenieurs hebben 14 jaar aan de auto gewerkt. Met het model, dat volgens het bedrijf "volledig schoon" is, is ruim twee miljoen kilometer getest. De tankinhoud van de SUV is 5,6 kilo waterstof, waarmee 588 kilometer kan worden afgelegd.


Volgens autokenners kan men spreken van "een versnelde evolutie". Na 2015 zal het automerk nog eens 10.000 modellen gaan produceren. Ook andere automerken, zoals bijvoorbeeld Mercedes, Opel, Honda en Nissan, werken hard aan een waterstofauto. Maar de merken lijken de Zuid-Koreanen niet voor te kunnen zijn.

Op de autobeurs van Parijs zal Hyundai rond 17.00 uur haar plannen verder bekend maken. Het bedrijf bestempelt de 'fuel-cell-technology' als topprioriteit en zegt daarmee de milieuvriendelijkste autofabrikant te willen worden.
Categorie:
Tag(s):